Hidegkúti mentőállomás

66

Március 26-án tíz óra után néhány perccel Göndöcs Zsigmond főigazgató bejelentkezett a mentőszolgálat diszpécserközpontjába, ezzel hosszú évek előkészítő munkája után üzemkész a hidegkúti mentőállomás. Ünnepélyes keretek között nyitotta meg az új létesítményt Láng Zsolt polgármester és Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Mindketten kiemelték, hogy a megvalósult beruházás súlyos hiányt pótol, és a térségben élők biztonsága szempontjából rendkívül fontos.

A polgármester mindezekhez hozzáfűzte, a kerület vezetése tisztában volt vele, hogy a mentőállomásnak végre meg kell épülnie Hidegkúton, és ezért a fejlesztéshez minden támogatást megadott: térítésmentesen adta használatba a Hunyadi utcai telket, és az épület kialakításához százmillió forintot biztosított:
– Örömömre szolgál, hogy ezekben az ínséges időkben képesek voltunk a mentőszolgálattal közösen egy ilyen fontos beruházás megvalósítására – nyilatkozta Láng Zsolt, aki azonban annak a reményének is hangot adott minél kevesebbszer kényszerülnek a környéken élők arra, hogy az új állomás szolgáltatását igénybe vegyék. – Mégis mindannyiunk számára megnyugtató, hogy rendkívüli helyzet esetén szinte azonnal a helyszínre érkezhet a mentőautó és vele együtt az orvosi segítség.
 
Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója fontosnak tartotta kiemelni, hogy manapság egyre ritkábban avatnak új állomást, pedig a hálózat még bővítésre szorulna.
– A II. kerületi önkormányzat a kezdetektől nagyon segítőkész volt, jelentős anyagi hozzájárulása nélkül nem tudtunk volna saját erőből egy új állomást létesíteni. Több éve nem épült új mentőállomás a fővárosban, a hidegkúti intézmény egyébként a 230. az országban, Budapesten pedig a 14.
 
Pesthidegkút és a környező agglomeráció területére kihívott mentő eddig gyakran az elfogadhatónál jóval hosszabb idő alatt ért ki Budapestről. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai szerint a térségben évente több száz esetben fordult elő, hogy valamilyen értelemben későn érkezett a segítség: nem csak a haláleseteket számolják ide, mert például a stroke-os beteg felépülési esélyei is jóval jobbak, ha hamarabb jut orvosi ellátáshoz. A II. kerületi önkormányzat a kerületben élők sürgősségi ellátásának javítása érdekében egy közel 2000 m2 alapterületű ingatlan térítésmentes használatba adásával és közel 100 millió forinttal járult hozzá a kétkocsis mentőállomás felépítéséhez. A megvalósításhoz szükséges további forrást, mintegy 30 millió forintot, valamint az üzemeltetés költségeit az Egészségügyi Minisztérium, illetve az Országos Mentőszolgálat biztosítja.
A napkollektorral felszerelt kétszintes ingatlan bruttó alapterülete 332 m2.
A mentőállomáson 25 mentődolgozó egy 24 órás eset kocsin és egy napi 12 órában működő mentő gépkocsin teljesít majd szolgálatot. Mindez jelentősen hozzájárul Pesthidegkút és környéke mentőellátási színvonalának emeléséhez.
 
A mentőállomás március 26-án meg is kezdi működését. Mindazok, akik mentőt kényszerülnek hívni továbbra is a 104-es vagy a 112-es hívószámot kell tárcsázniuk. Az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontjából értesítik ugyanis a legközelebbi állomást, ahonnan elindulhat a mentőautó. A baj természetesen sohasem jön jókor, de biztonságot adhat, hogy a korábban az Alkotás útról vagy Pilisvörösvárról érkező esetkocsi menetidejénél jóval hamarabb – akár több tíz percben mérhetően is – érkezik a segítség.