Három polgármesterjelölt

121
  • Molnár Zsolt, a Magyar Szocialista Párt II. kerületi elnöke elmondta, hogy július elején megszületett az egyezség az őszi önkormányzati választásokról az MSZP és az SZDSZ között.
    — Ahogy ez várható volt, a két párt közös polgármesterjelöltje Horváth Csaba, aki 2002 óta polgármesterként és országgyűlési képviselőként is bizonyította rátermettségét. Egy percig sem volt kétséges, hogy a koalíció ismét őt indítja a kerület vezetéséért, hiszen tehetségét, sikerességét a testület minden pártja elismeri. A kerület tizenhét egyéni választókerülete közül kilencben szociáldemokrata, nyolcban pedig szabad demokrata politikus méretteti meg
    magát a képviselőségért. Jelöltjeink kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a jövőbeni szocialista frakcióban ötvöződjön a fiatalos lendület és a hosszú évek munkájára épülő tapasztalat. Így jelöltjeink egy része kicserélődött.
    Molnár Zsolt, aki április óta tagja az Országgyűlésnek, elmondta, hogy ő is tagja lesz a következő testületnek; amennyiben egyéni választókerületében nem győzne, úgy az MSZP—SZDSZ közös listavezetőjeként biztos befutó a kompenzációs listáról.
    — Horváth Csaba a polgármesteri tisztségben eltöltött sikeres négy éve után biztosak vagyunk abban, hogy tovább folytathatja a megkezdett munkát. Határozott célunk, hogy a kerület önkormányzatában az országot vezető koalíció többségbe kerüljön. Az elmúlt négy év egyeztetési kényszerei, a jobboldali frakciók politikai ellenállása miatt több problémás ügy megakadt, vagy csak nagyon körülményes egyeztetések árán tudott kibontakozni.
    Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy a Gyurcsány-csomag intézkedései rontják helyben a koalíciós jelöltek esélyeit, határozott nemmel válaszol:
    — A II. kerület polgárai nagyon tudatos, érdekeiket jól ismerő, aktív emberek, akik többsége tisztában van azzal, hogy az ország helyzete mit kíván meg felelős vezetőitől. Őszi eredményeinket illetően optimista vagyok, Tudom, hogy az őszinte, felelős cselekvés politikája igazabb és eredményesebb, mint a tartalom nélküli, megalapozatlan demagóg ígérgetés.
  • Koncz Imre, a Szabad Demokraták Szövetségének kerületi elnöke megerősítette a koalíciós szerződés megszületésének tényét, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a két párt a négy évvel korábbiakkal ellentétben nemcsak a program, hanem az együttműködés alapelveit is lefektette:
    — Az őszi választások eredményeként felálló két képviselőcsoport munkáját szeretnénk sokkal jobban összehangolni. Mindenképpen el akarjuk kerülni azt, ami a mostani ciklusban többször is előfordult, hogy a polgármester a koalíciós partnerétől eltérő álláspontot képviselt.
    Koncz Imre elmondta, hogy a választásokra való készülés következő pontja a közös program kialakítása, amelyben a szabad demokraták szerint a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a kerület zöldövezeti jellegének megerősítése kell, hogy fontos szerepet kapjon. Az SZDSZ önkormányzati jelöltjeinek többsége jelenleg egyéni képviselő, vagyis négy évvel ezelőtt nyertek azokban a körzetekben, ahol indultak.
    — Képviselőink munkájával elégedettek vagyunk, ezért a többség ugyanott indul, mint 2002-ben. A különbség annyi, hogy Pesthidegkúton és Adyligeten, a 10-es választókerületben indul Póta Gyula alpolgármester, Boglutz István pedig, aki tizenhat éve tagja frakciónknak, és akit négy alkalommal választottak képviselővé a 4-es választókerületben, bejelentette, hogy visszavonul. Őt Retkes Attila gazdasági szakember, kulturális menedzser váltja, aki több éve külső szakértőként segíti az önkormányzati munkát — tette hozzá Koncz Imre.
  • Láng Zsolt, a Fidesz II. kerületének elnöke elmondta, hogy szövetségük — melynek a Fideszen kívül tagja a KDNP, a Fidelitas, a Polgári Kisgazda Szövetség, a Nemzeti Fórum és a Vállalkozók Pártja — kialakította a választási lista, illetve a tizenhét egyéni választókerületben induló képviselő-jelöltek névsorát. Arra is kitért, hogy a választópolgárok több új névvel is találkozhatnak:
    — Célunk az volt, hogy önkormányzati frakciónk az eddigi kiszámítható, évek óta megbízható munkája mellett is megújuljon, dinamikusabbá váljon. Mindegyik jelöltünk a kerületben él, és a helyi közösségek elismert tagja. Nemcsak a belső szavazókörökben találkoznak majd választóink sok új névvel, Pesthidegkút mindhárom egyéni választókerületében is hosszú évek óta ott élő, a politikában eddig szerepet nem vállaló emberek indulnak az őszi helyhatósági választásokon.
    Láng Zsolt megtiszteltetésnek tartja, hogy sokéves kerületi munkája alapján a jobboldali összefogás polgármesterjelöltje lehet.
  • Porkoláb Mátyás elmondta, hogy a Fidesszel való tárgyalásokban eddig eredmény nem születetett. Nagy valószínűséggel ő és Láng Zsolt is indul polgármester-jelöltként az őszi választáson.
    — Az önkormányzatnak megalakulása óta tagja vagyok, nyolc éve alpolgármesterként, bevallom, örültem volna, ha fideszes barátaim méltányolják ezt. Döntésemet azonban alapvetően mégsem ez, hanem a Magyar Demokrata Fórum megerősítésének szándéka befolyásolta.
    Arra a kérdésre, hogy indulása megosztja-e majd a jobboldali szavazókat és a végső cél, hogy leváltsák a szocialista polgármestert, így kútba esik, Porkoláb Mátyás azt mondja, hogy a kérdést nem így kell megközelíteni.
     — A cél nem lehet más, mint élhető, szerethető kerületet építeni és működtetni a polgárok megelégedésére. Ez nem lehet pusztán jobb- vagy baloldali szimpátia kérdése, mert mindkét oldalon vannak országszerte elismert városvezetők. Szerintem van esélye Láng Zsoltnak. De mindenkinek meg kell értenie, hogy az MDF önálló, jobbközép párt, önálló arculattal a további megerősödés szándékával indul a választáson, megilleti tehát a polgármesterjelölt-állítás joga, és a tizenhét egyéni képviselőjelölt is megméretteti magát. Nagyon fontos, hogy mindenütt, így a II. kerületben is gyakorlattal bíró lokálpatrióták kerüljenek a képviselő-testületbe. Fontos, hogy a választók olyan személyekre adják szavazataikat, akik a közösségért végzett munkát szolgálatnak tekintik, a helyi ügyeket fontosabbnak tartják, mint a pártpolitikai civakodásokat.
 
  • Radnóti István, a MIÉP kerületi elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy mind a tizenhét választókerületben önálló jelöltet állítanak. Négy éve a Fidesz akkori polgármesterével szemben önálló jelöltet indítottak, most azonban nem akarják megakadályozni, hogy újra jobboldali politikus vezesse a kerületet.
    — A Fidesz mostani jelöltjét, Láng Zsoltot, aki eddigi munkájával bizonyította, hogy jó vezetője lenne a kerületnek, támogatjuk mint polgármestert, de szavazóinkat egyúttal arra is kérjük, hogy az egyéni jelöltjeinket támogassák, hiszen csak így biztosítható, hogy a MIÉP önálló arculattal jelenjen meg a következő négy év önkormányzati munkájában.
  • Palai Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom kerületi elnöke arról tájékoztatott, hogy a Jobbik a II. kerületben – ugyanúgy, ahogy az egész főváros területén –  a Fidesz jelöltjét,  Láng Zsoltot támogatja polgármesterjelöltségében.
  • A tavaszi országgyűlési választásokon indult Élőlánc Magyarországért szintén meg kívánja magát méretni a helyhatósági voksoláson is, több más civil szervezettel szövetségben. Szebedy Tas elmondta, hogy előreláthatólag tizenhárom helyen állítanak jelöltet, a polgármesteri székért azonban nem indítanak harcba senkit.
    — Tisztában vagyunk azzal, hogy egyéni jelöltjeink nem győzhetnek választókerületükben, hiszen ahogy tavasszal, úgy most is a pártpreferenciák szerint szavaz a polgárok többsége. Abban azonban bízunk, szavaznak jelöltjeinkre annyian, hogy listáról bejuthat valaki a testületbe, így lenne esélyünk szavunkat hallatni számunkra fontos kérdésekben, tehetünk a zöldterületek megóvásáért és az emberi léptékű környezet kialakításáért.

    http://www.masodikkerulet.hu/hirek/onkormanyzat/?newswf2_id=12239