Három iskola sportudvara újul meg

83
 

 

„Régi álmunk vált valóra, amikor az iskola ötvenedik tanévében új, műfüves sportpályát avathatunk” – mondta Hildebrandné Rugási Éva, a Törökvész Úti Általános Iskola igazgatója azon a vidám, de ünnepi délutánon, amikor a törökvészes diákok végre birtokba vehették a rég áhított műfüves focipályát. Nem volt kisebb a Csik iskolások öröme sem másnap délután, amikor először szaladhattak az új, műfűvel fedett sportudvarra. Az iskola igazgatója, Makovecz Éva számára nagy jelentősége van annak, hogy az önkormányzat a rossz gazdasági helyzetben is a kerületi iskolák fejlesztését szorgalmazza. Az új pályákat mindkét iskolában Láng Zsolt polgármester adta át, akitől azt is megtudtuk, hogy idén három – a Törökvészen és a Csiken kívül és a Klebelsberg – iskolában adnak át korszerűen felújított sportudvart, és a következő években további hét intézményben terveznek hasonló beruházást.

– A felújítások összesen 45 millió forintba kerültek, a régi salak helyére első osztályú műfüvet raktak le. A kerület saját beruházásában készült el a három iskola sportudvarának műfüvesítése. A pályákra az egy éve forgalomba került, úgynevezett harmadik generációs (granulátummal feltöltött) műfű került, amely a rendeltetésszerű használat mellett 15 évig változatlan minőségű minimális karbantartás mellett – ismertette a polgármester a modern technológia előnyeit. Láng Zsolt különösen fontosnak tartja, hogy a kerület diákjai szép környezetben, jó feltételek mellett tanulhassanak. A műfüves program keretében összesen 10 iskola sportudvara újuk meg a jövőben.
– Eredeti szándékunk az volt, hogy az önkormányzati minisztérium és az MLSZ által meghirdetett a labdarúgás-utánpótlást segítő OLLÉ-program keretében újítjuk fel a pályákat. Az ígéretek ellenére azonban csúszott a pályázat kiírása, és az önkormányzat vezetése úgy döntött saját erőből valósítja meg a rekonstrukció első ütemét.

A futballpályát a Törökvészben focimeccsel avatták fel, ahol a kezdőrúgást a polgármester végezte el. A mérkőzésen az ötven évvel ezelőtti és a mostani elsős tanulók mérhették össze ügyességüket. A látványos küzdelemben végül az öregdiákok kerültek ki győztesen.
– Piros salak volt itt annak idején – emlékezik vissza az öregdiákcsapat kapitánya, Ábrahám Gergely –, de minket nem engedtek itt focizni, pedig nagyon szerettünk volna. De ez gyönyörű, örülhetnek a gyerekek.
– Ha a mi időnkben ilyen focipálya lett volna, nem kellett volna a grundra járnunk – mosolyodik el Almai György –, bár az sem volt rossz. Állandóan fociztunk, és ezt a mai napig nem hagytuk abba: minden szombat délelőtt összejövünk egypáran, és rúgjuk a bőrt.
A mostani törökvészesek nem kis lelkesedéssel fogadták a nemcsak korszerű, de valóban szemet gyönyörködtető udvart.
– Nagyon szép lett a pálya! Nagyon örülünk neki, és most már mi, lányok is fogunk focizni rajta – nevetnek az ötödikes lányok.
Sokkal jobb műfüvön játszani – nyilatkozza nem kis hozzáértéssel a szintén ötödikes, Szathmáry Örs, aki délutánonként a II. kerületi UFC-nél kergeti a labdát. Bár ezen is lehet nagyot esni, salakon fájdalmasabb, és ráadásul mindened tele megy a piros porral

A Medve utcai Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban október 12-én avatták fel a műfüves sportpályát. Az ünnepségen pom-pom lányok tartottak bemutatót, majd az iskola amerikaifutball-csapata kápráztatta a nézőket. A kezdőrúgást Láng Zsolt polgármester végezte el a diákok körében. Makovecz Éva igazgató elmondta, hogy az intézmény az idei tanévtől a közoktatás típusú iskolák sportiskolai módszertani központja lett, így még jelentősebb szerepet kaphat a műfüves pálya, amely segítségével még jobb eredményeket tud majd felmutatni az iskola.

www.masodikkerulet.hu