Gyermekeinkért dolgoznak

124
Láng Zsolt polgármester elismerését fejezte ki mindazoknak, akik a maguk területén gyermekeink fejlődését segítik, testi, lelki és szellemi egészségüket vigyázzák nap mint nap.
Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi, november 23-án tartott ülésén a Gyerme-kekért-díjat idén Tóth Jánosnénak, a Varsányi Irén utcai bölcsőde gondozónőjének ítélte oda, amit a kitüntetett a december 7-i rendezvényen vett át.
 
  — Nagyon örülök az elismerésnek — mondta Tóth Jánosné, aki lassan négy évtizede foglalkozik kisgyermekekkel. — Harmincöt éve dolgozom a II. kerületben. Öt évig védőnőként dolgoztam, majd az azóta már a Családsegítő Szolgálatnak otthont adó Fillér utcai bölcsődébe neveztek ki vezetőnek. Sajnos, a gyereklétszám csökkenése miatt bezárták az intézményt, így a Varsányi Irén utcai bölcsődébe kerültem, amit idén februárig vezettem. Emellett mindig részt vettem valamilyen társadalmi munkában is. A hetvenes évek végén a Marczibányi Téri Művelődési Központban fiatal anyukáknak szerveztem klubot munkatársaimmal együtt. Neves előadókat hívtunk meg, például Ranschburg Jenőt, orvos és védőnő segítette tanácsaival a gyakorló szülőket. Csodálatos emlékeket őrzök erről az öt esztendőről is. Később szeretetszolgálatoknál tevékenykedtem. Néhány évvel ezelőtt Morvay Krisztina hívott egy harmincfős csapatba, hogy tegyünk valamit együtt az itt élő gyermekekért. A II. kerületről sokan azt gondolják, hogy csupa jómódú ember hazája, ami persze nem igaz. Főleg a Vízivárosban sok rászoruló, szegénységben, rossz körülmények között élő kisgyermek van. Ha ilyen esetről hallunk, igyekszünk azonnal segíteni. Ruhát, élelmiszert osztottunk több ízben is elsősorban a sokgyerekes családoknak.
Ez nem foglalkozás, hanem hivatás, méghozzá gyönyörű. Hosszú évek óta mindennap együtt vagyok a gyerekekkel, akiket nagyon szeretek. Ha visszatekintek a pályámra, emlékszem minden egyes kis emberre, mindegyikük olyan, mint egy színes könyv, amibe öröm belelapozni.