Gyászol a Móricz Gimnázium

79

Tragikus körülmények között vesztette életét a Móricz Zsigmond Gimnázium két diákja, Kadosa Kinga és Csikós Emese január 15-én éjjel. Iskolatársaik és tanáraik emlékeztek rájuk hétfőn reggel az iskola aulájában.

Fekete zászló leng a Móricz Gimnázium homlokzatán, az iskola történetének legszomorúbb napjait élik az itt tanító pedagógusok és ide járó diákok. Hétfőn reggel fél 9-kor rövid emlékezést tartottak az iskola aulájában. Torokszorító volt a csönd, amikor Tihanyi Katalin igazgató megszólalt; Kingáról és Emeséről mesél, rövid életük boldog pillanatait felidézve.

– Méltatlan és értelmetlen haláluk szinte felfoghatatlan az osztálytársak, a barátok, a tanárok számára. Pénteken még itt voltak közöttünk, ránk mosolyogtak, ma pedig üresen árválkodnak padjaik. Elmentek. A szívünkben és emlékezetünkben azonban velünk maradnak – mondta könnyeivel küszködve az igazgatónő.

A hétfő reggeli megemlékezésre eljött Láng Zsolt polgármester és Ötvös Zoltán, a Művelődési Iroda vezetője is, hogy részvételükkel fejezzék ki együttérzésüket.

– A világ, amely körülvesz benneteket, és amelyet most kezdtek magatoknak felfedezni csodálatos és izgalmas – fordult a gyászoló diákokhoz a polgármester. – De ez a világ számtalan veszélyt is rejt magában, olyan pillanatokat, amelyek visszavonhatatlanul megváltoztatják a jövőt. Mindig legyetek körültekintőek, vigyázzatok magatokra és egymásra!

 

 

Láng Zsolt az elhunyt diákok szüleinek és családtagjainak is kifejezte részvétét: – Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire megrázott a fiatal lányok értelmetlen halála. Sok ember hibája, felelőtlensége vezetett a szörnyűséghez. A tragédia okozói nem kerülhetik el a felelősségre vonást, és mindent el kell követni azért, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. A legnehezebb időszak azonban most következik, hiszen a gyermeküket, testvérüket, unokájukat elvesztett családtagoknak el kell fogadniuk a megváltoztathatatlant. Ugyanez a feladat vár a Móricz gimnázium diákjaira és pedagógusaira, hiszen Kinga és Emese halála után már semmi sem lesz ugyanaz, mint január 15-e előtt volt.

Láng Zsolt polgármesterként és országgyűlési képviselőként is, hosszú ideje szorgalmazza a Bajnai-kormány 2009-ben hozott kormányrendeletének megváltoztatását, amely éppen a szombat éjjelihez hasonló tragédiák megelőzését is szolgálná.

A polgármester a 2010. december 8-án Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez „Milyen lépéseket tervez a Kormány a kereskedelmi tevékenység engedélyezéseinek anomáliái ellen?” címen beadott írásbeli kérdésében felhívta a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejt a korábban módosított jogszabály:

„Nehogy egy baleset, vagy tragédia ébresszen bennünket arra, hogy a vendéglátó egységeknél nemcsak a hatóságoknak, szakhatóságoknak, de az üzemeltető kereskedőknek is jogbiztonságot kell adni az üzemeltetés pontos jogszabályi kereteinek meghatározásával. A befogadóképesség, a biztonságos műszaki- és tűzmegelőzési szabályok betartása, az egység kialakításánál ennek előzetes megkövetelése, az akadálymentes megközelítés, és az akadálymentes mellékhelyiségek kialakítása, a dohányzó – nem dohányzó részek elkülönítése és szabályainak rendezése, az osztályba sorolás elengedhetetlen működési feltételek. Ezek ismerete és számonkérése nagyobb jogbiztonságot adna nemcsak a hatóságoknak és szakhatóságoknak, hanem a vállalkozóknak is” – fogalmazott Láng Zsolt 2010 decemberében a nemzetgazdasági miniszterhez intézett kérdésében.

 

Hivatkozások:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/01/17/21/Az_Este_2011_januar_17_.aspx

http://www.magyarhirlap.hu/belfold/ut_a_trukkozesekhez_bajnaiek_rendelete.html

http://www.mno.hu/portal/760077

http://tv2.hu/tenyek/video/bulitragedia-mar-hazafele-indultak-volna-a-lanyok

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/352315

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=358577

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-406849

http://gazdasagiradio.hu/cikk/58921/

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/01/17/12/Diszkotragedia__Lang_Zsolt_mar_tavaly_kerdest_intezett.aspx

http://www.echotv.hu/bulvar/diszkotragedia__bekovetkezett_amitol_lang_zsolt_tartott_.html

http://www.lanchidradio.hu/belfold/ellenorzessorozat_indul_a_szorakozohelyeken_20110117

http://www.hirextra.hu/2011/01/17/diszkotragedia-fokuszban-az-engedelyek/

http://www.fn.hu/belfold/20110117/diszkotragedia_tavaly_kertek_szigoritast/

http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/352233

http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/86724/1/belfold/Gyertyagyujtassal_emlekeztek_a_Moricz_Zsigmond_Gimnaziumnal?place=srss

http://tv2.hu/tenyek/video/tenyek-reggel-teljes-adas-2011-01-17-hetfo