Gyalogos Utcák Napja a II. kerületben is

65

 

A II. kerület csatlakozott a X. Európai Mobilitási Héthez, otthont adva a Gyalogos Utcák Napja rendezvénynek. A Lövőház utcában estig színes programok várják a sétálóutca közönségét szeptember 21-én.

Buda első sétálóutcájában, a Lövőház utcában szeptember 21-én, egész napos − a sétálást és a sétálóutcákat népszerűsítő − kulturális programsorozat várja a kerület, illetve a főváros polgárait. A kulturális rendezvényeket a fővárosi városfejlesztés kérdéseiről tartott sajtótájékoztató egészítette ki, amelyen részt vett Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere és Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) stratégiai, fejlesztési, beruházási igazgatója.

 – A II. kerület Bel-Buda kerületrészének funkcióbővítő rehabilitációs pályázatát egy éve fejeztük be a Lövőház utcai sétálóutca-rész átadásával – mondta el Láng Zsolt, a Gyalogos Utcák Napján tartott sajtótalálkozón. – Az Önkormányzat 900 millió forint uniós támogatást nyert fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására, amely mellé 400 millió forint saját forrást is biztosított. A közlekedési terv alapján a Lövőház utca Fény és a Káplár utca közötti szakaszát alakítottuk át sétálóutcává. Aki ma itt körbenéz, láthatja, hogy jó döntést hozott a II. kerület képviselő-testülete, amikor úgy döntött, hogy pályázati forrásokat keresve, átgondoltan, a gyalogosforgalmat előnyben részesítve alakítja át a területet. A polgármester megemlítette: aki fejlesztéseket tervez, helyezzen hangsúlyt arra, hogy valóban széleskörű civil és szakmai konzultáció előzzön meg egy-egy beruházást.

A II. Kerületi Önkormányzat kiemelt partnerként kérte ki a Kerékpáros Szövetség és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának véleményét, hogy a tervezett átalakítás a biciklisek és a mozgásukban korlátozott emberek életében is előrelépés legyen.

– A II. kerületiek és a fővárosiak egyaránt megszerették a sétálóutcánkat: szívesen jönnek ide kisgyermekeikkel az édesanyák, barátaikkal az idősebbek. A padok és szökőkutak által tagolt közterületen egyre több kisebb bolt, vendégváró terasz létesül. Alig egy év alatt vonzó és sokak által látogatott hellyé vált a Lövőház utca. Ezzel a fejlesztéssel nemcsak azt nyertük, hogy sokan jönnek ide sétálni, hanem régi vágyunk is megvalósult: a kiskereskedelem, a régi polgári miliőt felidéző kávéházak és cukrászdák, könyvesboltok is megtelepültek itt, ami ebben a nehéz gazdasági helyzetben egészen egyedülálló jelenség. Az egy éve átadott sétálóutca olyan fejlesztés, amely valóban szolgálja az itt élők érdekeit, és új színt hoz a második kerület és Buda életébe. Fontos a szép környezet, de ugyanennyire fontos az is, hogy minél több életképes kisvállalkozás és munkahely jöjjön létre – tette hozzá Láng Zsolt polgármester.

A kerület vezetője megemlítette, hogy Buda első sétálóutcája kiegészíti az idén 10 éves Millenáris Parkot, valamint közel fekszik a Széll Kálmán térhez, amely ma még méltatlan állapotot tükröz, de hosszú évtizedek után a kormány és a főváros együttműködésével végre megújulhat.

Az autómentes napon a Lövőház utca valódi közösségi, kulturális térré alakul: programok színes kavalkádját élvezhetik az arra járók. Színészek, muzsikusok, képzőművészek előadásai és performanszai szórakoztatják a közönséget.

A vendéglátók mediterrán, párizsias hangulatot teremtve kínálnak élményt és kikapcsolódási lehetőséget.

 

Színpadi és utcai programok a Lövőház utcában, szeptember 21-én szerdán:

14.00 Upor András
14.40 Molnár Ildikó–Kőmíves Zoltán: Mátyások és pofonok
15.20 Szakkör – Camus: A pestis
16.00 L1 Egyesület – Cie. Ladjánszky Márta: Margó & Barbida

16.40 Ágens Társulat előadása
17.20 M. Kecskés András pantomin performansza, Nemzeti Táncszínház
17.50 Bakelit Multi Art Center és a Hetek csoportja előadása
18.30 Természetes Vészek Kollektíva: FIF, a Te felekezeted!
19.10 Horváth Kálmán performansza

 

Az utcán napközben:

Andaxínház előadása, Duda Éva Társulat, SZ.A.F.T.: SzóCirkusz, Táncbéli tánc-szók, Találkozás Marinnal és barátaival, Meglepetés, a PR-evolution előadása

Karády Katalin Kávéház és Múzeum (Lövőház utca 16.)
14.00–18.00 Élő muzsikaszó a Kávéház előtt
18.00–21.00 Milonga táncest a teraszon, ingyenes kezdő táncoktatással