GPS-készülékek a mentőszolgálatnak

59

Három fővárosi mentőautóba került műholdas helymeghatározó eszköz augusztus 29-én. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) pesthidegkúti állomásán Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere adta át a GPS-eket.

 Az OMSZ pesthidegkúti állomásának két esetkocsijába és egy – augusztus 3-án feltört – Kispesten szolgálatot ellátó mentőautóba került az a három műholdas helymeghatározó eszköz, amelyeket Láng Zsolt polgármester adott át augusztus 29-én a két éve elkészült Máriaremetei úti bázison Győrfi Pálnak, a mentőszolgálat szóvivőjének és Szentiványi Bencének, a hidegkúti mentőállomás vezetőjének.  

A polgármester elmondta: a II. kerületi Önkormányzat minden eszközzel segíti a lakók biztonságáért dolgozók – a mentősök, a rendőrök, a tűzoltók és a polgárőrök – munkáját. Nagy szerepe volt az önkormányzatnak például abban, hogy két éve megépülhetett a hidegkúti mentőállomás, hamarosan pedig elkészül a Hidegkúti Rendészeti Központ, amely hosszú évtizedek hiányát pótolja: újra lesz állandó rendőri jelenlét a városrészben.
– A mostani adományainkkal is a lakók biztonságát szeretnénk szolgálni – hangsúlyozta Láng Zsolt. – A GPS-készülék egy mentőautóban elengedhetetlenül fontos, hiszen vannak olyan esetek, amikor egy-egy élet csupán perceken múlhat. A II. kerület vezetője még augusztus 3-án jelezte, hogy egy aznap feltört menőautóból ellopott készüléket a polgármesteri keret terhére kíván pótolni. Az adomány azóta két újabb készülékkel egészült ki: augusztus 29-én két Hidegkúton szolgálatot teljesítő mentőautóba is a II. kerület támogatásával került GPS.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője a készülékek átvételekor hangsúlyozta: nem minden mentőautóban van műholdas helymeghatározó berendezés, mivel ezek nem számítanak alapfelszereltségnek, legtöbbször különböző szervezetek adományaival szerelik fel az esetkocsikat. Köszönetet mondott a II. Kerületi Önkormányzatnak, hiszen a városrész nem először nyújt segítséget a mentőknek. Tavaly februárban szintén egy esetkocsiból ellopott készüléket pótolt a képviselő-testület, a Pesthidegkúton 2010-ben átadott mentőállomás megépüléséhez pedig biztosította a telket, és mintegy 100 millió forinttal támogatta a beruházás költségeit.

A hidegkúti állomás munkatársait egyébként gyakran riasztják, sőt, a GPS-átadást követő percekben is egy súlyosan sérült emberhez indult az egyik mentőautó, immár az új, műholdas helymeghatározó készülékkel felszerelve. A térségben a helyszínre érkezés átlagideje az esetek 75-80 százalékában 15 perc alá csökkent, amióta megépült a pesthidegkúti mentőállomás.

 

Hivatkozások:

A Magyar Nemzet honlapján megjelent cikk – GPS navigációt kaptak a mentők címmel

„GPS-eket kaptak a mentők a II. kerületben” – olvasható a Híradó portálján

„GPS a mentőkbe” címmel a hír6 honlapon megjelent cikk

GPS-eket kaptak a mentők a II. kerületben – olvasható a webradio.hu oldalon

GPS-eket kaptak a mentők a II. kerületben – adta hírül a TotalBudapest.hu

GPS-eket kaptak a mentők a II. kerületben – a Siófoki Napilap portálján megjelent hír

A Blikk honlapján megjelent cikk- GPS-eket kaptak a mentők a II.kerületben címmel

GPS navigációt kaptak a mentők címmel jelent meg a Figyelő online cikke

Három GPS-t adtak át az Országos Mentőszolgálat pesthidegkúti bázisán – olvasható a Budapestinfo portálján

A Bevezetem.hu oldalon olvasható cikk, képgalériával – GPS-ekkel szereli fel a mentőket a II. kerületben