Föld napja a Pál-völgyben

68

A II. Kerületi Önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága a Föld napja alkalmából idén is a Pál- völgyi-barlangnál tartotta ingyenes, szabadtéri programját. Április 22-én vasárnap egész napos rendezvénnyel várták a több ezer érdeklődőt.

Csodálatos idő és jó hangulat fogadta az önkormányzat és a nemzeti park Föld napján tartott közös programjára látogató sok ezer résztvevőt a Szépvölgyi úti helyszínen. A Pál- völgyi-barlangnál, a kőfejtő völgyében változatos, érdekes és nem utolsó sorban hasznos időtöltésre invitálták a szervezők a soha nem látott létszámban érkezőket.

A Föld napján a II. Kerületi Önkormányzat csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! elnevezésű kampányához. A szervezők arra kérték a látogatókat, hogy aki teheti, biciklivel jöjjön a Pál-völgybe. Kerékpáron érkezett a rendezvényre Láng Zsolt polgármester is, aki szerint jó lenne, ha minél többen választanák a közlekedésnek és a mozgásnak ezt a módját:

– Ha máskor nem, legalább hétvégén vegyük elő a kerékpárunkat, hiszen csodálatos kirándulóhelyekre juthatunk el viszonylag rövid idő alatt. Bízom benne, hogy az olyan akciók, mint a mai, egyre több embert döbbentenek rá arra, hogy milyen fontos a mozgás, az egészséges életmód és a környezetünk tisztelete – tette hozzá Láng Zsolt.

A szabadtéri programon a gyerekek természetismereti vetélkedőn vehettek részt: a sátrakban kialakított állomásokon a legkülönbözőbb feladatokat kellett megoldaniuk a versenyben résztvevőknek. A fiatalok a környezet- és a természetvédelem fontosságát hangsúlyozó, valamint a természettudományi ismereteiket szélesítő tudással lehettek gazdagabbak minden egyes állomáson. A szellemi feladatok mellett a fizikai kihívást kedvelőknek is számos programot kínáltak a szervezők: barlangászok felügyeletével barlangtúrát tartottak, kötélrendszer segítségével bárki megmászhatta a meredek sziklafalat, vagy elsajátíthatta a sziklamászáshoz használt technikai eszközök használatát.

Hála a hagyományos ízek mestereinek és az őstermelőknek, senki sem maradt éhen az egész napos programon, délután pedig Gryllus Vilmos adott nagy sikerű koncertet a rendezvény nagysátrában.