Főhajtás Mansfeld Péter emléke előtt

91

Koszorúval tisztelgett a II. Kerületi Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb mártírja, Mansfeld Péter emléke előtt. Láng Zsolt polgármester koszorúval emlékezett Mansfeld Péterre március 21-én, halálának 58. évfordulóján a fiatal mártírról elnevezett parkban, a Mansfeld Péter-emlékműnél.

Mansfeld Péter
(1941. március 10. – 1959. március 21.)

A kádári terror legfiatalabb áldozata volt a Mansfeld Péter, aki a II. kerületben nőtt föl – a Borbolya utcában, mai emlékművéhez közel lakott édesanyjával és testvéreivel; a Medve utcába járt általános iskolába, 1955-ben pedig megszervezte az általa alapított Rózsadombi Kinizsi kapitányaként a hegyi futballbajnokságot.

Tizenöt évesen, 1956 októberében csatlakozott a Széna téri felkelőkhöz. A harcolóknak gépkocsin fegyvert és élelmiszer szállított, november 5-én pedig Piros László egykori belügyminiszter házából fegyvereket rabolt, amelyeket azonban már nem tudtak használni. A forradalom bukása után folytatta az iskolát. 1958 februárjában barátjával és egykori iskolatársával, Blaski Józseffel elhatározták, hogy fegyveres csoportot alakítanak. Február 17-én elrabolták az osztrák nagykövetség előtt posztoló rendőrt, akit lefegyvereztek, majd szabadon engedték. Március 19-én letartóztatták őket. Perük eleinte köztörvényes ügynek indult, de 1958 májusától már politikai bűncselekményként értékelték tevékenységüket. A fegyverszerzési akcióban újabb forradalom rémét látták vagy akarták láttatni a „pesti srácok” ügyében. Az elsőfokú tárgyaláson, 1958 novemberében a bíró életfogytiglanra ítélte őt, majd 1959. március 19-én a Legfelsőbb Bíróság halálra ítélte, két nap múlva, 21-én, tizennyolcadik születésnapja után tizenegy nappal ki is végezték.