Főhajtás a nemzeti gyásznapon

74

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei és mártírjai előtt tiszteleg az ország október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján. Ezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajost, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökét is.

Határainkon belül és azokon túl számos helyen tartanak megemlékezéseket október 6-án, az aradi vértanúk emléknapján, hogy az utókor tisztelettel adózhasson az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban szerepet vállalt, a haza szabadságáért életét is áldozó ismert és névtelen hősök emléke előtt. 

1849. október 6-án tizenhárom honvédtisztet végeztetett ki megtorlásként Aradon a császári hatalom. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly rangtól, származástól és nemzetiségtől függetlenül egyként álltak Magyarország szolgálatába és sorsközösséget vállaltak a nemzet által képviselt üggyel. Noha gyakran használjuk az „aradi tizenhárom” elnevezést, más időpontban még három magyar tisztet végeztek ki Aradon az osztrákok. 
Pesten ugyanezen a napon hajtották végre a golyó általi halálos ítéletet gróf Batthyány Lajoson, az első felelős magyar miniszterelnökön. 

A nemzeti gyásznapon Schittenhelm Ede honvédtüzér Bimbó úti síremlékénél koszorút helyezett el Láng Zsolt polgármester, Lánszki Regő, a Kerületfejlesztési és Településüzemeltetési Bizottság elnöke, továbbá a környékbeli lakók nevében Némedi László.