Finoman és egészségesen

63

Az iskolai étkezések egészségesebbé tételét célzó program keretében szendvicskészítő versenyt rendeztek a kerületi diákok számára a Csik Ferenc iskolában május 27-én.

A múlt év decemberében munkacsoport alakult az iskolabüfék kínálatának egészségesebbé tételére a BFKH II. Kerületi Népegészségügyi Intézet kezdeményezésére, amelyben az intézet mellett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ II. Kerületi Tankerülete, a II. Kerületi Önkormányzat Művelődési Irodája, illetve a II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának szakemberei fogtak össze. Az iskolai étkezések egészségesebbé tételét célzó program jól illeszkedik a II. Kerületi Önkormányzat 2010-ben elkészült életvitel stratégiájához. A koncepció a kerületünkben élőket kívánja támogatni az egészséges életmód kialakításában, különös tekintettel a gyermekekre. A kerületi Népegészségügyi Intézet szakmai koordinációja mellett már mostanáig is számos programot bonyolítottak az oktatási és nevelési intézményekben.

A „Jön a vitaminok hada, nyerjen a táplálkozás tudorok csapata” című táplálkozási tudásversenyt az 5 és 9. évfolyamos diákok számára hirdettek meg. A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium aulájában tartott vetélkedőre összesen 14 csapat jelentkezett. A délután folyamán először egy, az egészséges táplálkozással kapcsolatos tesztet töltöttek ki a tanulók, majd ízletes, gusztusos és főleg egészséges szendvicseket készítettek a versenyzők. Mindezt szakértő zsűri – dr. Boldog Zsuzsanna helyettes kerületi tiszti főorvos, dr. Füzi Rita (BFKH Budapest II. Kerületi Népegészségügyi Intézete), Kántorné Neményi Júlia (II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata), Sebestyén György (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ II. Kerületi Igazgatósága) és Harmati Balázs (II. Kerületi Önkormányzat) – értékelte. A programra ellátogatott Láng Zsolt polgármester, dr. Harsányi Kornélia kerületi tiszti főorvos, valamint Hajnissné Anda Éva, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ II. Kerületi Igazgatója is.

Szoros versenyben végül is a következő végeredmény született: az ötödik évfolyam csapatai közül első helyen végzett az Áldás, második lett a Csik Ferenc, harmadik pedig a Remetekertvárosi Általános Iskola. A kilencedikesek közül a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium végzett az első helyen, azt követte a Móricz Zsigmond Gimnázium és a Budenz József Általános Iskola és Gimnázium. A zsűri minden résztvevő csapatot oklevéllel, a felkészítő tanárokat könyvutalvánnyal és oklevéllel díjazta. A nyertes csapatok a Külker Parkba kaptak belépőt, a másodikok az Aquaworldbe, a harmadikok pedig a Budakeszi Vadasparkba látogathatnak el. Az okleveleket és a nyereményeket Láng Zsolt adta át a győztes tanulóknak és a munkájukat segítő pedagógusoknak és védőnőknek.