Fideszes polgármesterek álltak ki a gyerekkórház mellett

85

Ezt Nagy Gábor Tamás I. kerületi, Láng Zsolt II. kerületi, Bús Balázs III. kerületi és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesterek közölték a Rózsadombon lévő egészségügyi intézmény előtt megtartott tájékoztatón.

Pokorni Zoltán általában az egészségügy helyzetéről is beszélt: idén 20 százalékkal csökkent az egészségügyi támogatások összege, és 10-ből 6 kórház nemcsak anyagi válság közelében van, hanem alapvető működési zavarai is vannak.

A Budai Gyermekkórház kapcsán kifejtette, hogy eddig 4 ombudsmani határozat nyilvánította a bezárást az egészségügyhöz való hozzájutás állampolgári jogát sértőnek. Így döntött az azóta alkotmánybíró Lenkovics Barnabás, a mostani igazságügyi és rendészeti miniszter, Takács Albert, aki asszisztál ahhoz, amit nemrég még törvénytelennek tartott, és Péterfalvi Attila is.

A Fidesz alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kórház igazgatója, Badacsonyi Szabolcs az SZDSZ-ben politizál, mégis ellenzi a pártja vezette tárca terveit, és ezt nagyon helyesen teszi.

Láng Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a II. kerületben élő 86 ezer ember nem azért támogatta az önkormányzaton keresztül 1500 négyzetméter ingyenes területtel és sok millió forint helyi támogatással a gyermekkórházat, hogy bezárják azt és a magántőke nyerjen rajta. Kitért arra is, hogy nem mindegy: 41 fokos lázzal 5 perc alatt megközelíthető kórházba visznek egy gyermeket, vagy más intézménybe, például – ha nincs az adott híd lezárva – a pesti Heim Pál Gyermekkórházba, mivel ez Buda és a Dunától nyugatra eső országrész egyetlen szakintézménye.

Hozzáfűzte, hogy a mindössze 10 éve épült, tehát új intézményből csak a sebészeti klinika hiányzik, amely, ha megvalósulna, a Budai Gyermekkórház igazi XXI. századi egészségügyi intézmény lenne.

A polgármester felvetette, hogy a szabad demokrata Badacsonyi Szabolcs mellett a kerületi szocialista frakcióvezető is a kórház fenntartását támogatta, de kezdeményezéseikre sem az egészségügyi tárca, sem a fővárosi önkormányzat nem jön el egyeztetésekre, tárgyalásokra.

Közlése értelmében legalább a telekspekuláció megakadályozására hoztak változtatási tilalmat az intézményre, de nem kívánják, hogy finanszírozhatatlan elfekvő legyen belőle.

Nagy Gábor Tamás felhívta a figyelmet a Budán élő 600-650 ezer emberre és ámokfutásnak nevezte a kormány egészségügyi politikáját, amely értékelése szerint csak finanszírozási reformot, vagyis pénzkivonást jelent.

Bús Balázs arra tért ki, hogy nemcsak a Budai Gyermekkórház van minősíthetetlen helyzetben, hanem az óbudai Margit kórház is, amelyet a jövő héten testületi döntéssel át akarnak kérni kerületi kezelésbe a fővárosi önkormányzattól, mivel álláspontjuk szerint az utóbbi képtelen ennek a feladatnak az ellátására.

(MTI)

www.mno.hu