Fidesz-MSZP konszenzus az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet érdekében

116

A Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanácsban egy olyan javaslat született, amely nem adna egyáltalán kapacitást az OPNI-nak – mondta el a polgármester. Láng Zsolt szerint ha az intézményt bezárják, évtizedes, magas színvonalú munka szűnik meg és kórházi dolgozók maradnak munka nélkül.

A kerület mindent megtesz azért, hogy az ellátás megmaradjon a jelenlegi helyen és ellenállnak mindenfajta telekspekulációs kísérletnek – tett ígéretet a II. kerület első embere.

Nagy Zoltán, az OPNI főigazgató főorvosa egy kérdés kapcsán elmondta: az intézmény vezetése elégedett a miniszter által javasolt 704 ággyal, amelyből 310 az aktív, 394 pedig a krónikus ellátást szolgálná. Jelenleg a kórház 854 ággyal működik. A professzor hozzátette: az intézmény szétdarabolása, a betegek átirányítása más intézményekbe nagyban csökkenti a kezelések eredményességét egy olyan területen, mint például a pszichiátria, ahol különösen fontos a jó orvos-beteg kapcsolat.

A főigazgató elismerte, hogy a kórházi épület rossz állapotban van, de privát tőkével rendbe lehet hozni, valamint az intézmény vezetésének vannak a jövőre nézve előremutató stratégiái. Nagy Zoltán hozzátette: egészségügyi tanács döntésétől függetlenül több javaslatot is eljuttatott a miniszterhez annak érdekében, hogy kompromisszumos megoldás szülessen az OPNI jövőjéről.

A kerület képviselő-testületében dolgozó szocialista frakció vezetője, Takács Beáta véleménye szerint az illetékesek nem gondolták végig a kórházátalakítást. Először a szakmai eredményeket kellett volna figyelembe venni és azokhoz rendelni ágyszámokat – fűzte hozzá a kormánypárti politikus. Takács Beáta reményét fejezte ki, hogy a szakmai szempontokat fogják a végső döntésnél előtérbe helyezni.

http://www.orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=13921