Felavatták Farkas Ferenc emléktábláját

62

Halálának 15. évfordulója alkalmából az európai hírű zeneszerző, Farkas Ferenc emléktábláját avatták fel egykori házánál, a Nagyajtai utcában, április 21-én.

Az avatóünnepségen beszédet mondott Láng Zsolt polgármester, Fekete György, Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Hollós Máté Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, Jeney Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, valamint Farkas Ferenc fia, Farkas András karmester. 

A XX. század egyik legnagyobb zenei egyénisége a II. kerületben, a Nagyajtai utcában élt és alkotott. Farkas Ferenc már életében halhatatlan klasszikusa volt a XX. század zeneirodalmának. Zeneszerző nemzedékeket tanított, nevelt a Zeneakadémián, az egyházi és a világi zenében maradandót alkotott, komponált zenekari műveket, dalokat, népdalfeldolgozásokat, világi és egyházi kórusműveket. 

Mint Láng Zsolt polgármester beszédében kiemelte: városrészünkben számos művész, író, költő, zeneszerző talált és talál otthonra, aki munkásságukkal hazánk és szűkebb pátriánk, a II. kerület jó hírnevét is öregbíttette és öregbíti. Kerületünkben éltek a magyar zeneirodalom kimagasló alakjai: Bartók Béla egykori, Csalán utcai otthona ma múzeumként és koncertteremként működik. Kodály Zoltán és Járdányi Pál nevét egy-egy oktatási intézményünk is őrzi, és mindketten kerületünk posztumusz díszpolgárai. Kodály tanítványa volt a kitűnő zeneszerző, karnagy és zenetudós, Bárdos Lajos, aki hosszú évtizedeken át lakott Margit körúti otthonában. 2000-ben kapott II. Kerületért Emlékérmet Lukin László zenepedagógus és karnagy, akinek emlékét a minden évben megrendezett Musica Sacra Civitatis – mondta Láng Zsolt polgármester. 

Farkas Ferenc (1905-2000) kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művészre emlékezve nagyon sok tanítványa, tisztelője és családtagja tisztelgett emléke előtt a Nagyajtai utcában. Az eseményt egykori otthonában adott házi koncert követte, ahol vonóstrióra irt Notturno című darabját adták elő.