Ezrek a pesthidegkúti művészeti fesztiválon

63

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivált augusztus végén. Az egykor civil szervezetek és helyi művészek által megálmodott rendezvény rangos kulturális eseménnyé nőtt.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Klebelsberg Kultúrkúria adott otthont a XVI. Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztivál programjainak augusztus 27–31. között. Mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelő színházi, zenei és egyéb műsorokat. Az idei programsorozat az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezett – többek között rajzkiállítással, valamint a határainkon innen és túl élő magyarság művészeti értékeinek bemutatásával.

Az eddig soha nem látott számú vendéget Láng Zsolt polgármester köszöntötte, megnyitva a kulturális seregszemlét. A polgármester az I. világháború Magyarországot érintő súlyos és tragikus következményeit felidézve elmondta: a történelmi ismeretek révén láthatjuk csak reálisan az akkori helyzetet.
–A határainkon túl rengeteg honfitársunk él, a fesztivál pedig minden évben számtalan, határon túli magyar művésznek adott és ad arra lehetőséget, hogy megmutassa szülőföldje kultúráját – hangsúlyozta Láng Zsolt. – Olyan programok ezek, amelyek méltók az intézmény névadójához és a szomszédos, éppen megújulás alatt álló kastély egykori tulajdonosához, Klebelsberg Kunóhoz – fogalmazott a polgármester.

A fesztivál tiszteletére a pesthidegkúti Frer cukrászda óriási tortát készített. Az ünnepi süteményt Láng Zsolt polgármester és Dolhai István, a Kultúrkúria igazgatója vágta fel. A torta több száz szeletét a közönség Rúzsa Magdi koncertje után fogyaszthatta el.

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulójához kapcsolódva írt ki rajzpályázatot a Klebelsberg Kultúrkúria általános iskolások számára. A tárlat megnyitóján Gulyás László vándormuzsikus adta át a gyerekeknek a díjakat. Magyarország I. világháborús szerepéről Raffay Ernő történész tartott előadást.

A Pesthidegkúti Művészeti Fesztivál keretében horgászversenyt rendezett a Kultúrkúria. A harmadik helyezett Szelicsán Miksa lett, aki 10 alkalomra szóló horgászbérletet nyert, a második helyezett Nagyvári Dávid húszszor pecázhat ingyen a hidegkúti tavon. Dávid Ágoston fogta a legnagyobb, 4 kilós pontyot, amivel elnyerte a fődíjat: fél évig látogathatja térítésmentesen a közkedvelt létesítményt.

A felvidéki Écsi Gyöngyi mesemondó régóta visszatérő kedves vendége a fesztiválnak, a felnőtteknek Ilyés Szabó Anna mondott esti mesét. Szabó Magda: Szigetkék mesejátékát a Zentai Magyar Kamaraszínház játszotta, a kaktusz virága című vígjátékot pedig a szolnoki Szigligeti Színház mutatta be. A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata Weöres Sándor megzenésített verseit adta elő.

Rúzsa Magdi adta a fesztivál nyitókoncertjét, amelyre közel ezren voltak kíváncsiak, de az Old Boys zenéje is lázba hozta a közönséget. Detvay M. Marcella és Klepoch Ernő Mozart G-dúr duóját adta elő az ófalui templomban, a Makám együttes Ákom-bákom című műsora pedig az egész családnak szólt.