Évadzáró Templomkerti este

63

Kilenc év alatt 46 alkalommal adott otthont a Templomkerti esték elnevezésű kulturális jótékonysági rendezvénysorozatnak a máriaremetei templomkert. Az idei záró programon Omega-esttel várták a látogatókat.

A Templomkerti esték nem egész egy évtized alatt túlnőtt Pesthidegkút, sőt kerületünk határain, gyakran érkeznek vendégek a fővárosból és az agglomerációs településekről a máriaremetei bazilika kertjébe a kulturális programoknak helyet adó szabadtéri oltárhoz. A jótékonysági rendezvénysorozatot a Bődey házaspár, Bődey Sándor és felesége, Katalin hívta életre: 2006-ban meghívták a Kormorán együttest Pesthidegkútra. Később magyar előadók tucatjai vettek részt a máriaremetei nyári kulturális rendezvénysorozaton.

A szervezők az idei évad zárásaként szeptember 27-én a Kossuth-díjas Omega együttes tagjaival kiegészülő Megapolis együttest látták vendégül. Az előadáson olyan ismert dalok csendültek fel, mint a Babylon, a Léna, a Tízezer lépés, a Kötéltánc, a Petróleumlámpa és az elmaradhatatlan Gyöngyhajú lány. Az esten – a közönség soraiban – részt vett Kóbor János, az Omega énekese, Benkő László billentyűs hangszereken játszott, a dobok mögött pedig Debreczeni Ferenc foglalt helyet. Közreműködött a Gyöngyösi Alfa kórus, amelyik az Omega együttest rendszeresen kísérik Oratórium koncertjeiken, a műsor nyitányaként pedig a vértesacsai Reményik Sándor Református Általános Iskola diákjai fáklyákkal világították meg a remetei templomkertet.

A gyertyafényes Omega-esten az Templomkerti estek háziasszonya Schmitt Pálné Makray Katalin köszönetet mondott a Kultúrkúria szervezésben segítséget nyújtó munkatársainak, valamint a máriaremetei bazilika közösségének. A jótékonysági rendezvény fővédnöke, Láng Zsolt polgármester köszöntőjében külön kiemelte Esterházy László plébános szerepét, aki az előadások számára rendelkezésre bocsátotta a szabadtéri oltárt, valamint a templomot is. A polgármester hangsúlyozta: a Templomkerti esték szép példája annak, hogy a civil társadalom milyen sokat tehet egy-egy település kulturális és közösségi életének fellendítéséért. Láng Zsolt kiemelte: Hidegkút és a II. kerület örök hálával tartozik a jótékonysági programsorozat elindítójának, a 2013 januárjában elhunyt Bődey Sándornak.

Emlékére a szabadtéri oltár mellett egy fát ültettek, ahol az idei évad utolsó rendezvénye előtt virágot helyezett el Bődey Katalin, Schmittné Makray Katalin és a polgármester. Az önkormányzat képviseletében az esten részt vett Csabai Péter a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, valamint Makra Krisztina és Skublicsné Manninger Alexandra képviselők.