Értékmentés

65

Pesthidegkút ékköve lehetne Klebelsberg Kuno egykori lakóhelye, a mostani rendkívül elhanyagolt állapotában is gyönyörű kastélyépület, amelynek megmentését a magyar kormány, a II. kerület, számos kulturális és civil szervezet tartja feladatának.

A II. kerületi önkormányzat, a nagyhatású kultuszminiszter örökségét felvállaló Klebelsberg Emléktársaság és a hidegkúti Kultúrkúria szervezésében november 11-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Csete György építész, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről Enzt Géza művészettörténész, a kultúráért felelős államtitkárság politikai főtanácsadója és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, Molnár Zoltán megbeszélést tartott a kastély jövőjéről.

Semjén Zsolt a tárgyalás során kitért arra, hogy a jelenlegi költségvetési helyzet nagyon szűk határokat szab a magyar kormánynak, de minden lehetőséget feltérképeznek, amellyel elősegíthetnék az épület sorsának rendezését.

– A huszonnegyedik órában vagyunk – fogalmazott Láng Zsolt a kastély jelenlegi helyzetét és állapotát jellemezve. – Akik figyelemmel kísérik a kastély sorsát, tudják, hogy az elmúlt nyolc év alatt nagyon sokat romlott az állapota, mert senki nem érezte magáénak.

A polgármester szavaiból kiderült, hogy a kastélyhoz jogilag ugyan nincs köze a II. kerületnek, de az önkormányzat vezetése mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a gyakorlatilag évtizedekig gazdátlan épület a magyar kultúrát szolgálhassa a jövőben. Klebelsberg Kuno 1920-ban vásárolta meg a pesthidegkút-ófalui plébánia mellett elterülő birtokot, amelyet a saját tervei alapján építtetett át és bővített ki. A kiváló ízléssel elkészült és berendezett kastélyban élt feleségével, Botka Saroltával 1932-ben bekövetkezett haláláig. Özvegye 1949-ig, az épület államosításáig lakott ott.