Erős ország, erős települések

63

Csak akkor lehet erős az ország, ha erősek a települések is, az Orbán-kormánynak köszönhetően megerősödtek, megszabadultak adósságuktól a települések – mondta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának elnöke vasárnap Budapesten.

Láng Zsolt , a főváros II. kerületének polgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: az önkormányzati rendszer megújításával új korszak nyílt a települések életében. 2010-re, miként az egész ország, úgy a települések is teljesen eladósodtak, a szocialista kormányok nem sokra becsülték a vidéket, „a települések kezét elengedték, a pénzüket elvonták és minden terhet áthárítottak az önkormányzatokra” – fogalmazott. Mint mondta, csaknem ezermilliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, miközben forrás nélkül bíztak rájuk feladatokat, és ezzel a működésképtelenség szélére sodorták őket.

Mindezek miatt a települések lemondtak a fejlesztésekről, a céljuk a mindennapi túlélés lett – vélekedett.

Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy új szerződést kellett kötni a településekkel, ennek pillére az alaptörvény és az új önkormányzati törvény lett. Ma a kormány vállalja azokat a feladatokat, amelyeket a törvény előír számára, irányítja az oktatást, az egészségügyet, felel a közbiztonságért és a közlekedésfejlesztésért, és vállalja ezek anyagi vonzatait is. Mára minden település megszabadult az adósságától, pénzügyileg megerősödött – hangsúlyozta a politikus.

Hozzáfűzte: a fejlődésre, a munkahelyteremtésre, a gazdaságfejlesztésre, a gyermekek segítésére, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokra, a helyi közösségekre összpontosíthatnak a települések.

Láng Zsolt arról is beszélt, hogy a kormány támogatja azokat az önkormányzatokat is, amelyek hitel és adósság nélkül gazdálkodtak, nekik négy év alatt 50 milliárd forintot juttat; e támogatás első részletére március 6-ig lehet jelentkezni. Ezt az összeget például önkormányzati fenntartású intézmények energiakorszerűsítésére, utak, hidak, járdák javítására, csatornázásra, vagy a foglalkoztatás ösztönzésére fordíthatják.

A politikus úgy látja, 2014 új korszak kezdetét jelenti a települések számára, most már a lehetőségekre figyelhetnek, és sokkal könnyebb lesz pályázniuk az uniós fejlesztési forrásokra is.

Hivatkozások:

Az MTV Híradó portálján közzétett cikk – Láng Zsolt: csak akkor lehet erős az ország, ha erősek a települések is

A Fidesz honlapján  elérhető hír – Erős ország , erős települések

A Magyar Hírlap honlapján olvasható cikk – Erős ország, erős települések címmel

Az inforadio.hu oldalon 2013. február 23-án megjelent cikk

Az orientpress.hu honlapon olvasható hír