Erdei iskolát avattak a Hármashatár-hegyen

64

Háromszáz diák részvételével avatták fel a Pilisi Parkerdő Zrt. erdei iskoláját a Hármashatár-hegyen a Madarak és fák napján, május 10-én.

Az intézményben újszerű oktatóprogram segítségével mutatják be a környék természeti kincseit, élővilágát és kirándulási lehetőségeit az óvodás és iskolás csoportoknak. A 20 millió forintos beruházás részeként felújított és interaktív oktatóteremnek átalakított épületet Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere és Puskás Péter, Óbuda alpolgármestere adták át a diákoknak és a természetbarátoknak.

A beruházás keretében az erdei oktatóközpontnak berendezett épület szigetelését korszerűsítették, cserélték a víz és elektromos hálózatot, valamint speciális, fatüzelésű fűtési rendszert építettek. Az erdei iskola az „Erdő ajándéka” nevű programmal előzetes bejelentkezés alapján fogadja az óvodás és iskolás csoportokat.

Az interaktív tér a Hármashatár-hegy főbb természeti értékei mutatja be. A gyerekek megismerkedhetnek a sziklák, barlangok és jellemző kőzetek, ásványok világával. Kialakítottak az épületben többek között egy barlangot is, ahol a diákok sisakban és lámpával járhatják be a földalatti világot. Külön sarok szolgál a védett, az ehető, a gyógy- és a fűszernövények megismertetésére. Az „Erdei mesterségek sarka” a különböző fajátékok, bábuk, levéllenyomatok hazája, de a látogatók kipróbálhatják a fafaragást, nemezelést, vagy virágkötészet is. A külső helyszíneken tanösvény, valamint vezetett kirándulások és oktató jellegű programok várják a fiatalokat.

Az avatáson hat – köztük a II. kerületi Áldás és a Pitypang utcai, valamint a Szent Angéla – iskola mintegy 300 diákja vett részt. A napot az első Hármashatár-hegyi Dalos Találkozó keretében közös énekléssel kezdték a gyerekek, akiket az erdei környezetben ügyességi játékok vártak. A nap folyamán a diákok és az őket kísérő tanárok egymásnak adták a kilincset a hiánypótló oktatási központban.

Hivatkozás:

A tema.hu internetes portálon olvasható cikk