Engedélyhez kötnék az éjjeli alkoholárusítást

61

A világörökségi területen és a Duna-parti látképhez tartozó épületekben működő, alkoholt áruló üzletek éjjeli működését rendőrségi engedélyhez kötné Láng Zsolt és Rogán Antal országgyűlési képviselő.

A világörökségi területen lévő, valamint a Duna-parti látképhez tartozó épületekben működő, szeszes italt kimérő vendéglátóhelyek mellett az érintett területeken alkoholt árusító boltok éjjeli nyitva tartását is rendőrségi engedélyhez kötné Láng Zsolt a parlament önkormányzati bizottságának fideszes elnöke, a II. kerület polgármestere. Pénteken benyújtott kapcsolódó módosító indítványa szerint a világörökségi területeken szeszes italt árusító kereskedelmi üzletek éjfél és hat óra közötti nyitva tartásához is a rendőrség engedélye lenne szükséges. 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere múlt pénteken terjesztette a parlament elé azt a törvénymódosító javaslatát, amellyel rendőrségi engedélyhez kötné a világörökségi területen lévő, szeszes italt kimérő vendéglátóüzletek éjfél és reggel hat óra közötti nyitva tartását. A kormánypárti politikus a kereskedelemről szóló törvényben azt rögzítené, hogy a rendőrségi engedélynek a tevékenység közbiztonságra gyakorolt hatására, valamint a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre kell vonatkoznia. 

A javaslat indokaként a környezetvédelem és a közbiztonság javítását, valamint a városképi környezeti szempontok érvényesítését említette Rogán Antal.

„A világörökség területén üzemeltetett, a szórakoztatást az illegális erotikus szolgáltatással összekötő intézmények (bárok, night clubok) veszélyt jelenthetnek mind a közbiztonságra, mind pedig a kialakult városképre”- írta, ezzel magyarázva a rendőrség bevonását az ilyen jellegű helyek éjfél utáni nyitva tartásának engedélyezésébe. 
A törvényjavaslathoz Láng Zsoltén kívül egyetlen módosító indítvány érkezett: fideszes Manninger Jenő a rendőrség helyett a jegyző engedélyét írná elő az érintett vendéglátóüzletek éjjeli működéséhez, a rendőrség pedig eszerint szakhatóságként venne részt az engedélyezési eljárásban. 

 

Hivatkozások:

Módosító indítványt nyújtott be Láng Zsolt – címmel olvasható a cikk a Magyar Nemzet honlapján

Az origo.hu honlapján megjelent cikk – A non-stop üzletekhez is engedély kellene címmel

Csak rendőrségi engedéllyel? – címmel jelent meg a cikk a Hír6 portálon

Rendőrségi engedélyhez köthetik az alkoholt árusító boltok éjjeli működését – olvasható a Fidesz honlapján 

Az alkoholt árusító non-stopok nyitva tartását is szabályozná a Fidesz címmel jelent meg a cikk a HVG.hu portálján

Alkohol az éjjel-nappaliból: csak rendőrségi engedéllyel? – olvasható a Híradó honlapján 

Az InfoRádió honlapján „Az alkoholt áruló üzletek éjjeli működését is rendőrségi engedélyhez kötnék” címmel megjelent cikk