Emléktábla Végvári Tamásnak

222

Egész életében ugyanabban a II. kerületi lakásban lakott a 2010-ben elhunyt érdemes és kiváló művész, Végvári Tamás. Tiszteletére a Mecset utcai háznál emléktáblát avattak.

A színművész tiszteletére a II. Kerületi Önkormányzat és a család, valamint a barátok és pályatársak emléktáblát avattak, amelyet özvegye, Győry Franciska színművész és Láng Zsolt polgármester leplezett le. A megemlékezésre sokan jöttek el, mert sokan szerették – színészként és emberként egyaránt. Jelen volt mások mellett Varga Mihály pénzügyminiszter, Biró Zsolt, az önkormányzat Közoktatási, Közművelődési, Sport- és Informatikai Bizottságának elnöke, valamint az Örkény Színház társulatának számos tagja.

Für Anikó színművész elmondta, hogy számára, mint apa nélkül felnőtt ember számára egyfajta apafigurát jelentett Végvári Tamás. Emlékére a színésznő Örkény István A színész halála című egypercesét olvasta fel, amely nemcsak groteszk humorával emlékeztet az egykori színművészre, hanem azáltal is, hogy az Örkény Színház Örkény egyperceseiből készült összeállításában ezt vallotta magáénak, ezt olvasta fel Végvári Tamás. A novellát követően Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója búcsúzott – egy Örkény-egypercesnek is beillő, szellemes, kissé ironikus, mégis megható beszéddel. – Azért gyűltünk itt ma össze, mert szerettük Végvári Tamást, s mert szerettük, nem felejtettük el – mondta a színházigazgató. – Első és utolsó útja ebbe a házba és ebből a házból vezetett. Ez az ő háza. Híres ház. Száz körüli a filmek száma, amiket itt „Mert szerettük, nem felejtettük el” forgattak, ebben a lépcsőházban – és száz körül van azoknak az éjszakáknak a száma, amikor együtt autóztunk haza a színházból, és vagy én tettem ki itt, vagy ő tett ki engem pár utcával odébb. Mácsai Pál beszélt a tavaly, a Corvina kiadó gondozásában megjelent TOMkönyvről is, amelyet Bíró Kriszta és Lukács Zsolt állított össze, és amelyben huszonhárom interjú mesél a színészről.

A Péter Vladimír ötvös- és szobrászművész készítette emléktábla leleplezése előtt Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy kerületünk gazdagságát az itt élő emberek, köztük kiváló művészek, valamint az itt álló, nagy múltú épületek adják. Az ünnepség végén Varga Mihály, Láng Zsolt, valamint az Örkény Színház nevében Bíró Kriszta, Für Anikó és Mácsai Pál helyezett el koszorút az emléktáblánál.