Emléktábla Illyés Gyula egykori házának falán

95

Illyés Gyula és felesége, Kozmutza Flóra lánya, Mária ma is a Józsefhegyi úti házban él, ahol november 29-én az önkormányzat emelte emléktáblát avatták fel a családtagok és az egykori barátok jelenlétében. Az ünnepségen a köz- és irodalmi élet sok jeles alakja megjelent; a költőt méltató Csoóri Sándoron és Mezei Katalion kívül a közelben lakó Juhász Ferenc is eljött, de jelen volt többek közt Mádl Dalma, Pozsgai Imre, Jeszenszky Géza és Juhász Judit is.
Csoóri Sándor régi emlékeket felidéző beszédében a magyar kultúra egyik legjelentősebb alakjaként jellemezte
Illyést, akinek 1956 novemberében az Irodalmi Újságban megjelent Egy mondat a zsarnokságról című verse a korszak életérzését jeleníti meg mind a mai napig. A Puszták népe szerzőjét méltató Mezei Katalin is e verset emelte ki az életműből, Illyés karakán és egyenes természetét jellemzve vele.

Láng Zsolt polgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat régi adósságát törlesztette, amikor emléket állított a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjának. Mint mondta nem a múltba fordulás miatt kell a II. kerület szellemi értékeit megőrizni, hanem azért, hogy biztos alapokon nyugodják a jövő.

Az emléktábla leleplezése után Illyés Mária és férje Kodolányi Gyula a házba invitálta a vendégeket, ahol jó hangulatú beszélgetésekben idéződött meg a költő alakja.