Emlékezés a kommunizmus áldozataira

128

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává. Ebből az alkalomból kerületünkben február 25-én a Gyorskocsi utcai emléktáblánál tartottak megemlékezést.

Elsőként Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes idézte fel beszédében az 1947. február 25-én történteket, amikor koholt vádak alapján letartóztatták Kovács Bélát, az akkori Független Kisgazdapárt főtitkárát és az ezt követő diktatórikus korszak szörnyűségeit: a letartóztatásokat, kínzásokat, a besúgóhálózat kiépítését. Megemlékezett Mindszenty Józsefről, akinek boldoggá avatásához vezető első lépés, az életszentség elismerése a napokban történt meg.

– Amikor itt állunk, a Gyorskocsi utcában, milliókra emlékezünk – kezdte ünnepi beszédét a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt, aki ezúttal II. kerületi emberekre és eseményekre hívta fel hallgatósága figyelmét. Beszélt a néhány hete elhunyt Mansfeld Lászlóról és bátyjáról, a tizennyolc évesen kivégzett Mansfeld Péterről, majd a szintén a kerületünkben élt Vaszkó Tamás történetét elevenítette fel, aki Túléltem a terrort címmel írta meg élete történetét.
A polgármester elmondta, hogy a II. kerület egyike volt azon fővárosi városrészeknek, ahonnan a kommunista hatalom a legtöbb embert tiltotta ki, mintegy 1700 személyt. A polgármester hangsúlyozta: kötelességünk évről évre emlékezni az áldozatokra, hiszen napjaink szabad és demokratikus világát az ő hősiességüknek és áldozatuknak is köszönhetjük.

Végül Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő lépett a mikrofonhoz, és a diktatúra jellemzőiről, az erkölcsi nihilről és torz gondolkodásról beszélt. Mint mondta a kommunizmus közös magyar tragédiánk volt, a magyar nemzet megtanulta, hogy a téboly fertőz, és ha nem vigyázunk, új téboly fogan.

A beszédeket követően a felszólalók, illetve Schanda Tamás államtitkár, a KDNP II. kerületi elnöke, Skublicsné Manninger Alexandra önkormányzati képviselő és Kerényi Csaba, valamint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nevében Ágostházy Szabolcs kabinetfőnök koszorúzta meg a Gyorskocsi utcai emléktáblát.

 

Origo

Magyar Nemzet

EchoTV

pestisrácok.hu

Kormány.hu