Elkészült az ÉNO új épülete

68

Korszerű épületbe költözött a II. kerületi önkormányzat fenntartásában működő Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona. Az intézményt Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere avatta fel, az eseményen részt vett Schmitt Pálné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége is. 

A családokban élő felnőtt korú értelmi fogyatékosok foglalkoztatását látja el a II. kerületi önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona (ÉNO) 1997 óta. A kerület vezetése kiemelten fontosnak tartja a fogyatékkal élő emberek élethelyzetének javítását.

– Az intézmény az eredményes szakmai munkát mostanáig az Orsó utcában, elégtelen tárgyi, infrastrukturális környezetben végezte – emelte ki Láng Zsolt az új intézmény átadó ünnepségén. – Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fogyatékkal élő emberek élethelyzetét lehetőségeinkhez mérten javítsuk. Ezért döntöttünk úgy: átalakítjuk a Hidegkúti út 158. alatt található épületet az ÉNO számára, létrehozva egy korszerű, minden elemében XXI. századi intézményt. Az infrastrukturális fejlesztés mellett, az eszközellátottság is javul, és biztosítani tudjuk a célcsoport számára a szolgáltatások könnyebb elérhetőségét és hozzáférhetőségét. Az ellátotti létszám is bővül, az eddigi 15-ről 20 főre, 5 új jelentkezőt tudunk elhelyezni.

A felújítás során az épületben két szinten összesen 270 m²-en alakították ki az otthon új helyiségeit. (Az ÉNO korábbi épülete alig 100 m²-es volt.) A költözés és a felújítás nem csak azért jelentős változás, mert szép környezetbe költözhettek a gondozottak és az őket ellátó személyzet. Az eddigi alapellátások köre számos új szolgáltatással bővülhet, ilyen például a speciális Bothmer-torna, a zenefoglalkozások, a relaxációs tréning vagy a jógaoktatás, valamint a számítástechnikai oktatás. A beruházás teljes bekerülési költsége bruttó 186 millió forint volt, amely tartalmazta a tervezést, kivitelezést, tervezői művezetést, műszaki ellenőrzést, bútorok és fejlesztőeszközök beszerzését és a teljes épület akadálymentesített tájékoztató táblákkal való felszerelését.

Láng Zsolt polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a II. kerület továbbra is mindent elkövet annak érdekében, hogy megőrizze intézményrendszerének egységét és szolgáltatásainak színvonalát. Az önkormányzat e program megvalósításán belül fontosnak tartja a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosítását is, ezért 2006 óta az egészségügyi, szociális és igazgatási intézményeink utólagos akadálymentesítésére 62 millió forintot fordított. Ezen kívül minden intézményi felújítás keretében biztosítja a szükséges akadálymentesítést, mint például tavaly a hidegkúti Klebelsberg iskolánál, ahol 105 millió forintból valósították meg az intézmény teljes körű akadálymentesítését. 2010-ben 83 millió forintért alakították ki az új Családsegítő és Gyermekjóléti Központot a Horvát utcában.

Az elmúlt évben több mint 490 millió forintot fizetett ki az önkormányzat szociális támogatásra. A Gondozási Központok, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, valamint az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona fenntartására 381 millió forintot költött 2010-ben a II. kerületi önkormányzat.

 

Hivatkozások:

Új otthon értelmi fogyatékosoknak – MTV Híradó tudósítása

MTI hír az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona új épületének átadásáról

A Fidesz.hu híre az ÉNO új épületének avatásáról

„Kevés ennél fontosabb kiadása van az önkormányzatnak” – a Magyar Nemzet Online híre

Méltó környezetben élhetnek a fogyatékosok – Hír TV