Elkészült az Áldás iskola új sportpályája

70

Átadták az Áldás iskola multifunkciós sportpályáját, amely az önkormányzat, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a szülők és cégek összefogásával épülhetett meg.

Az Áldás iskola diákjainak és tanárainak régi álma valósult meg: az önkormányzat, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a szülők és cégek összefogásával új, multifunkciós sportpályát vehettek birtokba. Az iskolával szemközti telken megépített szabadtéri pályát április 17-én avatta fel Láng Zsolt polgármester, Simicskó István sportért felelős államtitkár, Fábián László, a MOB sportigazgatója és Horváth Attiláné, az Áldás utcai iskola igazgatója.

A számos sportág gyakorlására alkalmas pálya az eddig játszókertnek használt önkormányzati telken épült meg, amelyet az önkormányzat ingyenes használatra adott át az iskolának, és amelyet mostantól nyolcszáz diák használhat majd sportolásra, lehetővé téve ezzel a mindennapos testnevelésórák körülményeinek jelentős javítását. Láng Zsolt polgármester a pályaavatón kiemelte: – Az áldásos diákok irigylésre méltó helyzetben vannak, hiszen gyönyörű műemléki környezetben járnak iskolába a II. kerület szívében, emellett egy olyan iskolai közösség tagjai, amelybe érdem és büszkeség tartozni, és amely Budapest, de talán az ország egyik legjobb hírű általános iskolája. Most egy olyan ünnepi pillanat részesei is lehetnek, amikor az Áldás közössége, tantestülete és a szülők kezdeményezése mögé állt a kormány, a MOB és a II. Kerületi Önkormányzat, amely hosszú távra átadta az iskolának a pálya telkét. Az összefogás eredményeként ettől kezdve egy 120 millió forint összértékű létesítményt használhatnak a diákok a jövőben sportolásra, egészségmegőrzésre. 

Simicskó István a sportpályát magához az élethez hasonlította, ahol szintén vannak szabályok, korlátok és védőhálók, nehéz helyzetek, örömteli pillanatok és emberi viszonyok, amelyeket ápolnunk kell. Az ünnepélyes átadón részt vett még többek között Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár, Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szalai Tibor, az önkormányzat jegyzője, Hajnissné Anda Éva II. Kerületi Tankerületi igazgató, Ötvös Zoltán, a Művelődési Iroda vezetője, és Némethy Béla önkormányzati képviselő, aki egyben az iskola intézményi tanácsának elnöke, valamint Németh Miklós olimpiai bajnok is. 
A nemzetiszín szalag átvágását az áldásos diákok pompon-, kosár-, jojó- és karate bemutatói követték, majd a polgármester elvégezte az első focimeccs kezdőrúgását. A 25×15 méteres sportpálya számtalan sportág kipróbálására alkalmas: lehet focizni, kosár-, kézi- és röplabdázni. Az atlétikához is adottak a feltételek, hiszen a sportpálya köré műfüves borítás került, ahol lehet futni, de távolugrópályát is kiépítettek. A területen új járdát, térburkolatot és kerítést is kialakítottak, a bejárat előtt biztonsági korlátot, új padokat, hulladékgyűjtőt és ivókutat is felszereltek. A korábbi játszóudvart rossz időben nem lehetett használni, egyenetlen felszíne miatt balesetveszélyes is volt. 

A sportolás céljára átadott önkormányzati telek közel 100 millió forintot ér, a teljes beruházás pedig több mint 20 millió forintba került, amely a MOB, a II. Kerületi Önkormányzat és cégek támogatásával, valamint a közel 4 milliós szülői adakozásból és iskolai alapítványi hozzájárulással készült el. 
Az Áldás-sportpálya megépítése egy jól működő II. kerületi modell többedik megvalósulása: egy hónappal ezelőtt a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium ünnepségén jelentette be Láng Zsolt polgármester, hogy a gimnáziumban is elkezdődhet a korszerű, multifunkciós sportpálya építése az önkormányzat jelentős anyagi támogatásával. A Rákóczi gimnázium esetében is a szülők, gyerekek és tanárok kezdeményezése, összefogása és adományozása mellé állt oda az önkormányzat, de hasonló modell alapján valósult meg tavaly májusban a Virág árok 15. szám alatti óvoda udvarán az új, műfüves sportpálya, szintén a szülők és az önkormányzat összefogásával és közös finanszírozásával. 

A sportos II. kerületért 

A II. Kerületi Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a sport, a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítésére, a sportoláshoz szükséges feltételek biztosítására. Az elmúlt években több létesítményt alakítottak ki, fejlesztettek, illetve javították az infrastrukturális feltételeket. • 2007-ben a Törökvész, a Csik és a Klebelsberg iskola gazdagodhatott műfüves labdarúgópályával, 2008-ban újabb három műfüves pálya létesült: a Pitypang iskolában, a Budenzben és a Móricz gimnáziumban, amelyek az iskolai sporton túl a lakossági, szabadidős sportolás lehetőségét is biztosítják. A beruházás 90 millió forintba került. • Az iskolaudvarokon kialakított műfüves pályák karbantartására évi több millió forintot fordít az önkormányzat. • 2008 októberében adták át a felújított Marczibányi Sportcentrumot, illetve ugyanezen év decemberében megszépült a Kolozsvári Tamás Utcai Sportcentrum, összesen 250 millió forintért. Utóbbi futópályáit ingyen használhatja a lakosság. • 2010-ben a Szemlőhegy utcai óvoda udvarán épült fűthető sportsátor 4 millió forintból. • 2011-ben szülői hozzájárulásból és lakossági forrásból a Budenz József iskolában épült sportpálya, 2013-ban az Ökumenikus iskolában – szintén a szülői összefogás eredményeképpen – épült sportpálya. • 2013 szeptemberében a Vérhalom téren adták át az öntöttgumi borítású futókört, amely a lakossági rekreációs sport feltételeit javítja a környéken. • 2014-ben avatták fel Hidegkúton a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot új, műfüves foci- és teniszpályákkal, valamint mellette a Közösségi Teret. • A mindennapos testnevelés infrastrukturális hátterének biztosítására 2013 októberétől sportpályabérleti-szerződést kötött az önkormányzat több kerületi sportlétesítménnyel. • Az elmúlt években kerékpárutakat fejlesztettek, amely megnövelte és biztonságosabbá tette a kerületben a kerékpárral történő közlekedést.