Életmentő készülékek a hivatalban

93

 

Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívhalálban. Sokuk – a Magyar Orvosi Kamara közleménye szerint –, mintegy hét-nyolcezer ember élete megmenthető lenne, ha a közelben újraélesztő-készülék, úgynevezett defibrillátor állna a rendelkezésre.
Gorove László, az Országos Mentőszolgálat főigazgató-helyetese szerint a nyugat-európai mintáknak megfelelően üzemekben, áruházakban, közlekedési állomásokon, stadionokban és hivatalokban is lennie kellene könnyen kezelhető, kisméretű defibrillátoroknak. A világ számos országában ugyanis arra törekszenek, hogy a laikusok által is kezelhető készüléket helyezzenek el ott, ahol sok ember megfordul.

A II. kerületi önkormányzat Polgármesteri Hivatalának két legforgalmasabb helyszínén, a Mechwart ligeti főépületben és a Margit körúti Ügyfélszolgálati Központban augusztustól egy-egy készülék áll rendelkezésre. A két helyszínen havonta megközelítőleg 10 000 ember fordul meg. A második kerületben a Kapás utcai Egézségügyi Szolgálat épületében már rendelkezésre áll két életmentő készülék, ezúttal a nagy ügyfélforgalmat lebonyolító helyszínekre is kerülnek defibrillátorok.

Láng Zsolt polgármester és Szalai Tibor jegyző július 25-én vette át Magyar Lászlótól, a CIB Bank ügyvezető igazgatójától a két defibrillátor készüléket, amelyek értéke összesen 900 ezer forint. A polgármester megköszönve a bank segítségét arra is utalt, hogy az önkormányzat hangsúlyt fektet arra, hogy az iskolákban a gyerekek minél alaposabb elsősegély-nyújtási képzésben részesüljenek. Emellett levelet írt a kerületben található összes bevásárlóközpont vezetőjének, amelyben felhívta a figyelmet a készülék fontosságára.
A jegyző szerint nélkülözhetetlenek a készülékek két ilyen nagy forgalmú hivatalban.

Életet menthetnek

A II. kerületi önkormányzat tizenöt munkatársa, köztük Szalai Tibor jegyző és Nagyné Opre Tünde egészségügyi referens is részt vett azon az elméleti és gyakorlati oktatáson, amelyen a defibrillátor használatát sajátíthatták el. Az életmentő eszközt nem nehéz alkalmazni, mert a gép egyértelmű hangutasításokat ad, és dönt arról is, indokolt-e az elektromos ütés. Amennyiben nem észlel kamrafibrillációt, nem alkalmaz sokkot, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy téves használat miatt ártunk a betegnek. Használatánál fontos tényező a gyorsaság, hiszen az idô előrehaladtával csökken a beteg túlélési esélye. Az oktató ezért mindenkit arra biztatott, hogy azonnal és bátran segítsen.