Együtt könnyebb az út Londonig

60

A Marczibányi Sportcentrum a Brit Nagykövetséggel együttműködve száz nappal a londoni olimpia előtt programsorozatot hirdetett az ötkarikás játékok népszerűsítéséért. Legutóbb fogyatékkal élő gyermekek látogattak a sportpályára.

A Road to London elnevezésű program egész nyáron át tart: a létesítményben sportolók közül a száz nap alatt bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez és hozzátehet egy-egy száz métert – vagy kedvtől függően akár több kilométert is – a Londonig vezető, szimbolikus 4300 kilométerhez. A sportcentrum vezetőinek szándéka ugyanakkor, hogy megízleltessék a fiatalokkal a sport szeretetét és az olimpia szellemét. A 2012-es olimpia jegyében június 16-án fogyatékkal élő és egészséges gyerekeket láttak vendégül a Marczibányi téren.

Az eseményen részt vett többek között Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Jonathan Knott brit nagykövet, és Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke. A Marczibányi térre látogatott Vadon János rádiós műsorvezető, valamint a Csemete Alapítványt létrehozó és a magyar fáklyafutók csapatát képviselő Snow Andrea, akik a gyerekekkel együtt teljesítették az egész napos rendezvény kihívásait.

A speciális és egészséges résztvevőket vegyítő csapatok a délutánig tartott programon különböző izgalmas feladatok teljesítésével versengtek egymással, amely kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a gyerekek jobban megismerjék és elfogadják egymás másságát. A pályán felépített olimpiai pályán gyalog, vagy kerekesszékkel egyaránt teljesíteni lehetett a távot, és több sportágat is kipróbálhattak a gyerekek a kísérőik segítségével, miközben a nyári olimpiai játékok történetével is megismerkedhettek. A programban kosárlabdázás és kutyasimogatás egyaránt szerepelt.

A Road to London programsorozat jegyében nyílt meg eM Soós György és Wei Xiang fotográfusok fényképeiből összeállított Kettős fantázia elnevezésű kiállítás, amely a sportot és az olimpiát mutatja be egyedi látásmódon keresztül. A tárlat hó végéig látható.