Egyházi kórusok ünnepi hangversenye

109

A II. kerületben működő egyházi kórusok idei találkozóját március 23-án rendezték meg a Móricz Zsigmond Gimnáziumban, ahol a szép számmal összegyűlt közönség nyolc énekkar műsorát hallgathatta meg.

Az előző évekhez hasonlóan ez alkalommal is az egyesített kórus előadása volt az est fénypontja, amikor Hartyányi Judit karnagy intésére egyszerre több száz torokból csendült fel a dal. Az immár XIX. alkalommal megrendezett esemény házigazdája Láng Zsolt polgármester volt, aki köszöntő beszédében hagyományokról és gyökerekről beszélt, amelyek átsegítik az embert a nehézségeken. Örömét fejezte ki, amiért a II. Kerületi Önkormányzat a 2000-ben indított kórustalálkozóval hagyományt tudott teremteni, és amiért ezt a sikeres kezdeményezést ebben az évben Ferencváros is átvette, így hamarosan megtartják az első ferencvárosi egyházi kórustalálkozót. A polgármester arról is szólt, hogy mennyire fontos számára, hogy abban a kerületben szolgálhat, ahol született és ahol a mai napig él. És hogy mennyire otthon érzi magát a Musica Sacra koncerten, azt mi sem mutatta jobban, mint hogy az összesített kórust vezénylő Hartyányi Judithoz, valamint a Budavári Schütz Kórus karnagyához, Bán Istvánhoz és szólistájához, Avvakumovits Györgyihez hosszú évek óta jó barátság fűzi.

A közönség soraiban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, országgyűlési képviselő, Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató, valamint Biró Zsolt és Riczkó Andrea önkormányzati képviselő is helyet foglalt. A miniszter a koncert végén, az egyesített kórus fellépése előtt mondta el beszédét, amelynek első szavaival köszönetet mondott a közreműködőknek. Varga Mihály is hangsúlyozta a tradíciók szükségességét és közösségteremtő erejét. Mint mondta, ez az esemény azt erősíti meg, hogy Magyarországon mindenki megélheti a maga hitét. Megragadta az alkalmat, hogy figyelmeztessen: a legtöbb vallási alapon történő támadás a világban a keresztényeket éri. Ezért fontos, hogy hazánk kiállt a maga hagyományai mellett. A koncert ezért nemcsak a felüdülést és kikapcsolódást szolgálja, hanem mindenkit megerősít abban, hogy jó úton járunk.

A koncerten a Budavári Schütz Kórus, a Földreszállt Angyalok Gyerekkar, a Hidegkúti Egyesített Kórus, az Irgalmasrendi Kápolna Szkólája, a Fő utcai görögkatolikus templom Kórusa, a Sarlós Boldogasszony Kórus, a Szent Angéla Öregdiák Kórus, valamint a Palló Imre Kórus lépett fel.