Egy új közpark létesül Bel-Budán

58

A Margit körutat hamarosan zöld park köti össze a Millenárissal – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt polgármester közös sajtótájékoztatón jelentette be: megszületett a minisztériumi épület lebontásáról szóló kormányhatározat.

– A március 19-én megjelent Magyar Közlönyben olvasható határozat szerint a kormány úgy döntött, hogy a Margit körút 85-87. alatt található ingatlanon közpark létesüljön – tudatta a március 21-én a lebontásra ítélt épület földszintjén tartott sajtótájékoztatón Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, aki elmondta: több évtizedes probléma oldódik meg azzal, ha eltűnik az 1971-ben elkészült minisztérium hatalmas – 120 méter hosszú és mintegy 25 méter magas tömbje.

A polgármesteri bevezetőből kiderült: a kerület hosszú évek óta több alkalommal kezdeményezte az épület lebontását – elsősorban környezetvédelmi okok miatt. A vízszintesen elnyúló nyolcemeletes épület ugyanis elzárja a budai szélcsatornát, így a Hűvösvölgyből érkező levegő nem vagy csak nagyon kis részben jut el a Margit körútra. A szélmozgás hiánya okozza, hogy a felgyülemlett károsanyag-kibocsátás koncentrációja a környéken gyakran megközelíti vagy át is lépi az egészségügyi határértéket. Láng Zsolt köszönetét fejezte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, akinek – mint fogalmazott – nagy szerepe volt abban, hogy a kerület jogos igénye végre valóra váljon. A polgármester arra is kitért, hogy a Margit körút Buda egyik legforgalmasabb útja, több ezer ember él a vonzáskörzetében, akik – elsősorban a minisztériumi épület miatt – fokozott környezeti terhelést kénytelenek elviselni. Az irodaház lebontása és a helyén létesülő közpark, valamint a közeljövőben megvalósuló Széll Kálmán téri rekonstrukció a környéken élők életminőségét pozitív módon befolyásolja.

– Az itt lakó több ezer ember számára szeretnénk jobb életkörülményeket biztosítani – emelte ki Varga Mihály a kormányhatározatot ismertetve. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ingatlan tulajdoni helyzetének rendezését követően a területen található – műemléki védelem alatt nem álló – épületek lebontását irányozta elő a március 19-én nyilvánosságra hozott kormányhatározat. Az érintett területen nem csak a minisztérium épülete áll: itt található a Ganz egy régi irodaépülete (2200 m²), valamint az egykori gyár 2 ipari épülete: az M jelű csarnok (5000 m²) és az L jelű egykori melegpörgető épülete (1200 m²). Varga Mihály hangsúlyozta: minden ellenkező hírrel ellentétben a mintegy 2,5 hektáros terület egészén közparkot kíván kialakítani a kormány. A terület alatt mélygarázs kiépítését szeretnék megvalósítani lehetőleg uniós forrásból.

A döntés értelmében a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek 2013. április 30-ig kell gondoskodnia az ingatlan kiürítéséről, illetve a benne működő szervezetek lehetőség szerinti elhelyezéséről. Az új II. kerületi közpark kialakításával kapcsolatos hatósági feladatokat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé kívánja nyilvánítani a kormány.

 

Hivatkozások:

Még a levegő is tisztább lesz Bel-Buda megújításával – olvasható az Info Rádió honlapján, 2013. március 21-én megjelent cikkben

Lebombázza a kormány a Margit körúti minisztériumot – jelent meg a Portfolio.hu oldalon

Láng Zsolt: Több ezer ember életminősége javul Bel-Buda megújításával – adta hírül az Echo TV

A Resource Info portálon megjelent hír – Lebombázza a kormány a Margit körúti minisztériumot címmel

Több ezer ember életminősége javul Budán – adhat hírül a Magyar Nemzet

Park és parkoló lesz a volt ipari minisztérium helyén – olvasható az Index hírportálon

Több ezer ember életminősége javul Bel-Buda megújításával – olvasható a Fidesz honlapján megjelent hír

Láng: Ezrek életminősége javul Bel-Buda megújításával – adta hírül az MTV Híradó portálja

Közpark lesz a gazdasági tárca irodaházának helyén – olvasható az ingatlanhirek.hu portálon

Mélygarázs és közpark az irodaház helyén – olvasható az iroda.hu internetes oldalon