Egy asztalnál a II. kerületi egyházi vezetők

58

A római és görög katolikus, az evangélikus és a református egyházközségek, valamint a zsidó hitközség II. kerületi egyházi intézményeinek vezetői találkoztak április 18-án a Polgármesteri Hivatalban.

Megtartották szokásos, éves találkozójukat a II. kerületi történelmi egyházak képviselői és az önkormányzat vezetői a Polgármesteri Hivatalban. Az eseményen részt vett Láng Zsolt polgármester, Dankó Virág alpolgármester, Ernyey László, az egyházi és karitatív szervezetek tanácsnoka, valamint Kolláth Adél, a II. kerületi kormányhivatal hivatalvezetője.

A megjelenteket Láng Zsolt polgármester tájékoztatta az elmúlt egy év során lezajlott, egyházakkal kapcsolatos eseményekről. A polgármester a fontos változások között említette az önkormányzati és az oktatási rendszer átalakítását. Hangsúlyozta, hogy az egyházakat az oktatási ágazat reformja nagyban érinti, hiszen új elemként jelenik meg az iskolákban, hogy szeptemberben az első, illetve az ötödik osztályokat kezdő gyerekek hit- és erkölcstant tanulhatnak. Az egyházi vezetők közül többen kérték, hogy az önkormányzat vezetői segítsenek megszervezni egy találkozót az órarendbe iktatott hit- és erkölcstan oktatásával kapcsolatban felmerült kérdésekről Hajnissné Anda Évával, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) II. Kerületi Tankerület vezetőjével.

Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy az önkormányzat egy alapítványon keresztül szeretne még több segítséget nyújtani a II. kerületben élő, ám hátrányos helyzetű és rossz anyagi körülmények között élő polgároknak és családoknak. Az önkormányzat számít az egyházközségek segítségére, hiszen a közösségeknek nagy tapasztalata van a karitatív munkában és jól ismerik azokat, akiknek számít minden segítség. Ugyancsak az egyházak segítségét kéri az önkormányzat, hogy a lakosságot, a közösséget érintő célok – például a környezet rendben tartása – elérése érdekében nagyobb szerepvállalásra serkenthessék.

Kolláth Adél hivatalvezető elmondta, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása a II. kerületben zökkenőmentesen zajlott, és ötven – korábban főként a Polgármesteri Hivatalnál dolgozó – munkatárssal látják el az ügyintézést.

Dankó Virág alpolgármester beszámolt a II. kerület 2013-as költségvetéséről, hangsúlyozva, hogy minden területre elegendő forrás jut. Az egyházközségek továbbra is számíthatnak az önkormányzat támogatására. Idén mintegy 40 millió forintot tud a II. kerület az egyházak számára biztosítani, mellette – például pályázati úton – további támogatást nyújtanak kulturális célokra és programokra. Hamarosan minden közösséget megkeres az önkormányzat, hogy felmérjék, milyen fontos feladatokhoz kérnek támogatást idén az egyházközségek.

Az egyházközségek vezetői megköszönték az önkormányzat támogatását, amelyet a felekezetek templomaik és intézményeik rekonstrukciójához, állagmegóvásához, illetve sport és kulturális programokhoz használnak felé évről-évre.

A tanácskozáson felhívták a figyelmet arra, hogy április 26-án, 18.30-tól tartják a Musica Sacra Civitatis hangversenyt, amelyen a II. kerületi egyházak kórusai lépnek fel (Móricz Zsigmond Gimnázium (Törökvész út 48-54.). A belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben.