Centenárium az Áldás utcai iskolában

64

Az Áldás Utcai Általános Iskola fennállásának 100. évfordulója alkalmából ünnepi tanévet tart. A centenáriumra a tanárok és a diákok színes programokkal készültek, számos eseményre szülők, rokonok és  volt tanítványok is meghívást kaptak.

Ünnepi hetet tart május 14-19. között a 100 éves Áldás Utcai Általános Iskola. A gazdag programokkal tarkított esemény keretében az alsó tagozatosoknak aszfaltrajzversenyt és komplex versenyt tartottak, bemutató előadást tartottak az áldásos művészszülők és a tanítványok. Szintén a program része volt a nagy osztálytalálkozó, amelyre minden régi diákot és tanárt szeretettel vártak. Május 16-án művészek és közéleti személyiségek pódiumbeszélgetésén vehettek részt a diákok, este pedig a centenárium alkalmából ünnepséget és fogadást tartottak az intézményben. Az eseményre meghívást kaptak volt áldásos diákok és a II. kerület neves személyiségei.

Az ünnepségen Horváth Attiláné köszöntötte vendégeket és emlékezett az elmúlt 100 évre, a hagyományokra és a tradíciókra.

– A 2011-2012-es tanévre a tanárok és a szülői munkaközösség olyan remek programokat állított össze, és olyan kreatív ötletekkel tudták bővíteni a hagyományokat, ami által a diákok még jobban megismerhették intézményük történetét. Az Áldás megjelenésén és hírnevén sem fogott az idő. Ebben nagy szerepe van a mindenkori tantestületnek, tanárainak, az iskola munkatársainak, akik évről évre kiváló szakmai munkát végeztek. Az igazgató hangsúlyozta: az iskola szellemiségére mindig jellemző volt a magas követelményeknek való megfelelés igénye, a teljesítmény elismerése, az őszinte és korrekt emberi kapcsolat, valamint a tanárok, diákok és szülők együttes munkája.

Az igazgató köszönetet mondott a szülőknek a sok segítségért és támogatásért, valamint a szülői fórumnak és vezetőjének, Balog Emesének azért a munkáért, amit a gyerekek érdekében végeztek, majd elismerően szólt az iskola mintegy 800 diákjáról. Kiemelte: a gyerekek sikeresen és eredményesen vesznek részt a különböző versenyeken, kitartásuk és céljaik vannak, és a legjobb középiskolákban szeretnének továbbtanulni. Horváth Attiláné külön köszönetet mondott a folyamatos támogatásért a fenntartó II. Kerületi Önkormányzatnak, Láng Zsolt polgármesternek és Ötvös Zoltánnak, a Művelődési Iroda vezetőjének.

Az ünnepségen adták át a Láng Zsoltnak az iskola emlékplakettjét, amelyet Bohus Áron iparművész készített. Az igazgató elmondta, hogy a polgármester már évekkel ezelőtt tagja volt az iskolaszéknek, részt vett az intézmény működésével kapcsolatos döntések előkészítésében, majd képviselőként és polgármesterként szintén sokat tett az iskoláért anyagi és szakmai téren egyaránt.

 Ünnepi beszédében Láng Zsolt polgármester kiemelte: az Áldás utcai iskola a főváros, illetve az ország egyik legjobb iskolája, ahol a siker nem titkolt receptje az összefogás.

– Mindazok, akik a II. kerületben és a II. kerületért dolgoznak, akik itt laknak, ide járnak dolgozni, vagy éppen a gyermekeik itt tanulhatnak, magukénak érzik a városrészt. Például egy önkormányzat sem tud mindent megoldani, ezért csak akkor juthatunk előrébb, ha valóban össze tudunk fogni a saját kerületünkért, saját közterületeinkért, saját rászorulóinkért, saját iskolánkért. Az Áldás példája abban erősít meg, hogy a komoly eredményekhez az összefogás a kulcsszó.

A polgármester az iskolának boldog születésnapot kívánva hangsúlyozta: – A II. kerületben mindig is hagyománya volt az összefogásnak, és ennek ma is jól láthatóak az eredményei. Ilyen eredmény a magas színvonalú oktatási rendszerünk, és benne az egyik büszkeségünk az idén százéves Áldás – fogalmazott Láng Zsolt, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki tett valamit azért, hogy az iskola az elmúlt 100 évben kívül és belül egyaránt szép állapotban fogadja a gyerekeket nap, mint nap.

Az ünnepi műsorban felléptek az iskola diákjai, és a vendégek megtekinthették az áldozatos munkával összeállított tablókat, amelyek az intézmény száz éves történetébe engedtek bepillantást. A centenáriumi ünnepi hét második felében színpadi előadások, sportnap és zenés, táncos mulatság várja a diákokat és szülőket. Az ünnepi záró gálaműsort május 19-én 15 órától tartják a Marczibányi Téri Művelődés Központban.