Budai polgármesterek nyílt levele Dr. Demszky Gáborhoz, Budapest főpolgármesteréhez

83
Tisztelt Demszky Gábor Főpolgármester Úr!
 
 
Ön évek óta – véleményünk szerint igen helyesen – a budapesti közösségi közlekedés kiemelt szerepét és fontosságát hangsúlyozza nyilatkozataiban. Az Ön felügyelete alatt működő Budapesti Közlekedési Vállalat most mégis a járatok tömeges megszüntetésére és összevonására készül, amely várhatóan közel 10%-al rontja a budapesti tömegközlekedés teljesítményét. Félő, hogy egy ilyen döntéssel a jövőben még többen pártolnak majd el a tömegközlekedési eszközök használatától és ülnek személyautóba. Ennek köszönhetően nem csak a forgalmi dugók növekednének Budapesten, hanem tovább romlana a főváros légszennyezettsége és a fővárosi polgárok életminősége.
 
Tisztelt Főpolgármester Úr!
 
A budai kerületek vezetői megértik, hogy a BKV Zrt. súlyos anyagi gondokkal küzd, amelynek kezelése és megoldása kiemelt fővárosi feladat. Véleményünk szerint ugyanakkor a BKV Zrt. menedzsmentje a társaság több mint 80 millárd forintos adóságállományának csökkentéséhez a legegyszerűbb módot kívánja választani. Az egyre növekvő jegyárak mellett a csökkenő szolgáltatások alternatívája nem csupán a közlekedésszakmai és urbanisztikai alapokat nélkülözi, hanem tovább nehezíti a Budapesten élők mindennapjait.

Tisztelt Főpolgármester Úr!
 
A helyzet megoldását közös ügyünknek tekintjük. Ezért tisztelettel kérjük Önt, hogy 2008. március 11-én biztosítson számunkra időpontot, hogy az I., II., III., XII. és XXII. kerületek szakértői által elkészített alternatív javaslatot megismertethessük Önnel.
 
 
Kérjük a főpolgármester urat, hogy kezdeményezésünket szíveskedjen figyelembe venni és döntése meghozatala előtt egyeztessen a budai kerületek lakosainak képviselőivel, hogy közösen megoldást találjunk Buda közlekedési problémáinak rendezésére!
 
Együttműködését előre is köszönve,
 
 
Tisztelettel:
 
 
 
 
Dr. Láng Zsolt                                                                 
II. kerületi polgármester
 
 
Pokorni Zoltán
XII. kerületi polgármester                                                      
 
                       
Dr. Nagy Gábor Tamás
I. kerületi polgármester
                                                                                                
 
Bús Balázs
III. kerületi polgármester                                                                 
 
 
Szabolcs Attila
XXII. kerületi polgármester