Budai fideszes polgármesterek: ne zárják be a Budai gyermekkórházat

79
Pokorni Zoltán általában az egészségügy helyzetéről is beszélt, hogy idén 20 százalékkal csökkent az egészségügyi támogatások összege és 10-ből 6 kórház nemcsak anyagi válság közelében van, hanem alapvető működési zavarai is vannak. A Budai Gyermekkórház kapcsán kifejtette, hogy eddig 4 ombudsmani határozat nyilvánította a bezárást az egészségügyhöz való hozzájutás állampolgári jogát sértőnek. Így döntött az azóta alkotmánybíró Lenkovics Barnabás, a mostani igazságügyi és rendészeti miniszter, Takács Albert, aki asszisztál ahhoz, amit nemrég még törvénytelennek tartott – és Péterfalvi Attila is. A Fidesz alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kórház igazgatója, Badacsonyi Szabolcs, az SZDSZ-ben politizál, mégis ellenzi a pártja vezette tárca terveit, és ezt nagyon helyen teszi.

Láng Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a II. kerületben élő 86 ezer ember nem azért támogatta, az önkormányzaton keresztül, 1.500 négyzetméter ingyenes területtel és sokmillió forint helyi támogatással a gyermekkórházat, hogy bezárják azt és a magántőke nyerjen rajta. Kitért arra is, hogy nem mindegy: 41 fokos lázzal, 5 perc alatt megközelíthető kórházba visznek egy gyermeket, vagy más intézménybe, például – ha nincs az adott híd lezárva – a pesti Heim Pál Gyermekkórházba, mivel ez Buda és a Dunától nyugatra eső országrész egyetlen szakintézménye.

Hozzáfűzte, hogy a mindössze 10 éve épült, tehát új intézményből csak a sebészeti klinika hiányzik, amely, ha megvalósulna, a Budai Gyermekkórház igazi XXI. századi egészségügyi intézmény lenne. A polgármester felvetette, hogy a szabad demokrata Badacsonyi Szabolcs mellett, a kerületi szocialista frakcióvezető is a kórház fenntartását támogatta, de kezdeményezéseikre sem az egészségügyi tárca, sem a fővárosi önkormányzat nem jön el egyeztetésekre, tárgyalásokra. Közlése értelmében legalább a telekspekuláció megakadályozására hoztak változatási tilalmat az intézményre, de nem kívánják, hogy finanszírozhatatlan elfekvő legyen belőle.

Nagy Gábor Tamás felhívta a figyelmet a Budán élő 600-650 ezer emberre és ámokfutásnak nevezte a kormány egészségügyi politikáját, amely értékelése szerint csak finanszírozási reformot, vagyis pénzkivonást jelent. Bús Balázs arra tért ki, hogy nemcsak a Budai Gyermekkórház van minősíthetetlen helyzetben, hanem az óbudai Margit kórház is, amelyet a jövő héten testületi döntéssel át akarnak kérni kerületi kezelésbe a fővárosi önkormányzattól, mivel álláspontjuk szerint az utóbbi képtelen ennek a feladatnak az ellátásra.