Buda első kerekesszékes hintája a Marczin

65

Mozgássérült gyermekek használhatják azt az új játszóeszközt, amelyet Láng Zsolt polgármester adott át október 10-én a Marczibányi Téri Művelődési Központ kertjében.

– Ennek a különleges hintának az elkészülte azon kis lépések közé tartozik, amelyek segítenek abban, hogy természetesebbé tegyük az egészséges emberek számára: vannak olyan társaink, akik segítségre szorulnak, akiknek nem olyan egyszerű egy játszótérre eljutni – fogalmazott köszöntőjében Láng Zsolt. A polgármester azt is elmondta, hogy a Marczibányi téren működő, sérült emberekkel foglalkozó intézmények egyfajta kötelezettséget jelentenek az önkormányzatnak: azt a kötelezettséget, hogy az átlagnál nagyobb figyelemmel forduljon a fogyatékkal élő emberek felé.

– A most felszerelt hinta révén a mozgássérült kicsik és fiatalok is átélhetik az önfeledt játék örömét, a közös játék lehetősége pedig segíti az egészséges és kerekes székes gyermekek integrációját. Szeretnénk, hogy a játék semmivel nem pótolható, felszabadító élményét bárki átélhesse! – tette hozzá Láng Zsolt.

Az átadóünnepségen Dolhai István, a Marczibányi Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta: a hinta felszerelése a központnak közös ötlete volt a szomszédos Addetur iskolával, valamint a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával (MEREK).

Az eseményen részt vett Gyulai Dávid, a MEREK fejlesztési referense, valamint Kékesné Czinder Gabriella, az Addetur Baptista Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója is. Ez utóbbi nemcsak a sérült, hanem az egészséges gyerekek nevében is megköszönte az új játszóeszközt

– Ez a hinta jelképezi azt az összefogást, amely itt a Marczibányi téren már régóta megvalósul, és amely példaértékű az országban – fogalmazott az igazgató.

A II. kerület vezetése fontos értéknek tartja a sérült emberekkel való törődést, az esélyegyenlőség biztosítását. Ennek megfelelően az intézményeik közül szinte mindegyik akadálymentesített. A II. Kerületi Önkormányzat a fenntartója a Gyermekek Házának, amely az országban elsőként valósította meg a sérült gyermekek integrált oktatását. 1997 óta működtetik az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthonát, amely 2011-ben teljesen megújult környezetbe költözhetett Pesthidegkúton.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával együttműködve 2010 óta a II. Kerületi Városfejlesztő Zrt. ügyfélszolgálatán mozgássérült munkatársak dolgoznak, a Polgármesteri Hivatalban pedig 2013 ősze óta 2 hallássérült kolléga segíti az Ügyviteli Csoport munkáját.

 

Hivatkozás:

Kerekesszékes hintát adtak át a Marczin – olvasható a II. kerület – ittlakunk.hu portálon