Bölcsődefejlesztési program indul

121

Egy II. kerületi intézményben, a Budagyöngye Bölcsődében jelentették be sajtótájékoztató keretében, hogy a kormány 4,5 milliárd forintos bölcsődei fejlesztési programot indít.

A helyszínválasztás nem véletlen: a II. Kerületi Önkormányzat a férőhelyhiány megoldására az elmúlt évtizedben két új bölcsődét és három óvodát is építtetett, ezzel a bölcsődei férőhelyek száma megduplázódott, az óvodákba pedig 750-nel több kisgyermek járhat.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az önkormányzati és pályázati forrásból nyolc éve felújított II. kerületi Budagyöngye Bölcsődében közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány bölcsődei fejlesztési programot indít települési önkormányzatok számára bölcsődei, mini bölcsődei férőhelyek kialakításának támogatására. Az új bölcsődei intézményrendszer kiépülésével a családanyák munkavállalását szeretnék támogatni – hangzott el a sajtótájékoztatón. 

– A II. kerület a családosok körében az egyik legnépszerűbb városrész, hosszú évek óta örvendetesen nő a gyermeklétszám, ez azonban feladatokat is ró az önkormányzatra – emelte ki Láng Zsolt polgármester. – Ennek megfelelően 2006 óta minden évben bővítettük gyermekintézményeinkben a férőhelyek számát, közel 3 milliárd forintot fordítva erre a célra. Az elmúlt évtizedben két bölcsődét is építettünk: köztük a Budagyöngye Bölcsődét saját és pályázati forrásból. Ennek köszönhetően 2006-tól a II. kerületben a bölcsődei férőhelyek száma 230-ról közel a duplájára, 444-re nőtt. Emellett három új óvodát is átadott önkormányzatunk, illetve egyet teljes körűen felújítottunk, ezzel az elmúlt évtizedben harmadával, 750 új óvodai férőhellyel bővülve összesen 2550 hely várja a II. kerületi gyerekeket korszerű, felújított épületekben – mondta a polgármester. Kiemelte, a bölcsődéinkben, óvodáinkban folyó magas színvonalú szakmai munka megőrzésére, a munkatársak motiválására és megtartására 2018. augusztus 1-jétől kerületi illetménykiegészítés bevezetésére is sor került, melynek összege munkakörtől függően havi 26–41 ezer forint – tette hozzá. 

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője a pályázatot ismertetve közölte: a „Bölcsődei fejlesztési program” kiírása már megjelent, a pályamunkákat 2019. március 18-ig lehet benyújtani a Magyar Államkincstáron keresztül, de az idén november 30-ig beérkező pályázatok elbírálása az év végéig megtörténik, így jövő év januárjában a fejlesztéseket el lehet kezdeni. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a kormány célja egy rugalmas és az igényekhez jobban igazodó bölcsődei rendszer kialakítása.

A Budagyöngye Bölcsődét a II. Kerületi Önkormányzat építtette 2010-ben saját és pályázati forrásból, közel 550 millió forintból. Az intézmény kiemelt feladatai között szerepel a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált ellátása, korai fejlesztése bölcsődei keretek között. Kialakítottak itt sötét, vagy más néven a szenzoros szobát, labdaszobát. Az új bölcsődében sószoba is van, amely az akut, legtöbbször allergia okozta légzőszervi panaszok megelőzését szolgálja. Emellett a felszerelt tornaszoba és a hidroterápiás medence a helyes mozgásfejlődéshez nyújt megfelelő hátteret. Az intézmény több mint bölcsőde: nemcsak a hagyományos értelemben vett feladatait látja el, de helyet kapott benne egy játszóház is, ahová a kisgyerekeket édesanyjukkal együtt várják, a gyermekfelügyeleti csoport pedig a mama elfoglaltságának idejére biztosít játéklehetőséget a három év alatti kisgyermekek számára.

Hivatkozások:

kormány.hu

HírTV

Híradó.hu

Pestisrácok.hu

Orientpress

Magyar Idők