Bizonyságlevél az átvett adósságról

69

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter április 3-án átadta Láng Zsolt polgármesternek az adósságátvállalásról szóló bizonyságlevelet. 2005-ben a Rákóczi gimnázium felújítására vett fel hitelt az önkormányzat.

A 2,1 milliárd forintról szóló célhoz kötött hitelt türelmi idő nélkül, azonnal elkezdte törleszteni a kerület negyedévi elosztásban. A Magyar Állam két részletben, 2013 júniusában és 2014 februárjában konszolidálta a II. Kerületi Önkormányzat költségvetését terhelő hitelt. Az adósságátvállalásnak köszönhetően a II. Kerületi Önkormányzata csaknem 1 milliárd forint hitel visszafizetésének terhétől szabadult meg.

Az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott Bizonyságlevelet Varga Mihály Polgármesteri Hivatal épülete előtt adta át a kerület polgármesterének, Láng Zsoltnak. A tárcavezető kiemelte: 2011 és 2014 között az állam összesen 1368 milliárd forint adósságot vállat át az önkormányzatoktól.

Láng Zsolt a Bizonyságlevél átvételét követően elmondta: a II. kerület az előző vezetés idején, 2005 márciusában kötött hitelszerződést a Rákóczi gimnázium épületének felújítására és kibővítésére. Az azóta eltelt időben minden fejlesztést hitelfelvétel, illetve kötvénykibocsátás nélkül hajtottak végre a II. kerületben, és mindezek mellett rendben törlesztették a fennálló hitelt és annak kamatait.

Hivatkozás:

A Magyar Nemzet honlapján megjelent cikk – A második kerület is megszabadult az adósságtól