Bibó István park és Gyóni Géza tér

66

A főváros – elfogadva a II. kerületi képviselő-testület javaslatát – Bibó Istvánról nevezte el a Barsi utca végén található névtelen közterületet; a Przemyśl-szobor melletti tér Gyóni Géza nevét viseli hamarosan.

A II. kerületi önkormányzat kérésére döntött úgy a fővárosi közgyűlés szeptember 28-i ülésén, hogy a Margit híd budai hídfőjénél 1932-ben a Przemyśl-erődnél elesett magyar katonák emlékére állított szobor körüli területet Gyóni Gézáról nevezzék el. Az előző századfordulón élt költő maga is harcolt a lengyelországi várnál az első világháború idején, itt esett orosz fogságba, ahonnan már soha nem tért haza, 1917-ben hunyt el Krasznojarszkban.

A fővárosi képviselők egyhangúlag döntöttek arról is, hogy az idén 100 esztendeje született Bibó István nevét egy II. kerületi, eddig név nélküli közterület viselje. A Barsi utca végén található tér közel van a nagyhatású jogtudós mindegyik kerületi lakóhelyéhez (Buday László utca, Retek utca, Berkenye utca, Orsó utca) és utolsó munkahelyéhez, a KSH Könyvtárához is. Bibó István emlékét különös gonddal ápolja a II. kerületi önkormányzat, hiszen idén júniusban posztumusz díszpolgári címmel adózott a jogtudós életműve és példamutató életútja előtt. Láng Zsolt polgármester javaslatára döntött úgy a II. kerületi képviselő-testület: kezdeményezi a fővárosi közgyűlésnél, hogy egykori lakóhelyének közeli helyszín viselhesse Bibó István nevét.

A közterületi átnevezések miatt egyetlen lakcímkártyát sem kell kicseréltetni, mivel egyik közterület körül sem található lakóház. Az utcanévtáblákat a II. kerületi Polgármesteri Hivatal készíti és helyezi ki néhány héten belül.

 

 

Hivatkozások:

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/09/28/15/Gundel_ut_es_Bibo_ter_is_lesz_a.aspx

http://hvg.hu/itthon/20110928_kozterek_atnevezese_budapest

http://www.hirextra.hu/2011/09/28/ujabb-atnevezesek/

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=172771