Bibó emlékpark lehet a II. kerületben

62

A II. kerület polgármestere még július közepén jelezte Tarlós István főpolgármesternek, hogy a városrészben közterületet neveznének el Bibó Istvánról, a II. kerület díszpolgáráról. A közterület-elnevezést Bibó István gyermekei is támogatják.

Láng Zsolt polgármester hangsúlyozta: a II. kerületben régóta szeretnék, ha egy jelenleg névtelen, kerületi közpark megkapná a Bibó István Emlékpark elnevezést. Erről már korábban tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert. A polgármester álláspontja szerint a rendszerváltoztatás első szakaszának jelképes befejezését is jelentené, ha a park majd Bibó nevét viselné, mert a név mára összeforrt a demokratikus átmenet fogalmával. Láng Zsolt azt is elmondta, hogy a terület Bibó István egykori lakhelyéhez közel, a Barsi utca végénél fekszik.

A polgármester felhívta a figyelmet: Bibó István évtizedekig a II. kerületben élt. Korszakos jelentőségű, iskolateremtő társadalomtudósként, nagy formátumú államelméleti és jogbölcselőként nemzetközileg is kimagasló tudományos műveket hozott létre. Az 1956-os forradalom idején tanúsított hősi magatartásával, közéleti és egyéni felelősségvállalásával, feddhetetlen erkölcsösségével és tudományos teljesítményével generációk számára a művelt és autonóm polgár szimbólumává vált.

Láng Zsolt szavaiból az is kiderült, hogy az elnevezést támogatják Bibó István gyermekei is, akik idén júniusban vették át a kerület Bibó Istvánnak adományozott posztumusz díszpolgári kitüntetését.

 

 

Hivatkozások:

http://www.magyarhirlap.hu/belfold/bibo_istvan_parkot_akar_lang_zsolt.html

http://hvg.hu/itthon/20110811_ii_kerulet_bibo_ter#utm

http://www.fn.hu//belfold/20110811/kitalaltak_hol_legyen_bibo/

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/08/11/06/Megvan_a_Bibo_Istvan_park_helye.aspx

http://www.168ora.hu/itthon/itt-lenne-a-bibo-istvan-ter-80528.html

http://atv.hu/cikk/20110811_befejezik_a_rendszervaltoztatast_budai_parkot_kaphat_bibo_istvan