Bezár a Tárt Kapu Galéria

89

Mint közleményükben rámutatnak, a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek számító kiállítóhely azzal a céllal jött létre, hogy enyhítse a pszichiátriai betegek társadalmi kirekesztettségét, és hogy lehetőség nyíljon a művészetterápia eredményeinek bemutatására.
      A művészetterápia ugyanis speciális kommunikációs csatornákat nyit és áttörést hozhat az önmagukba zárt, különös élményekre különös viselkedésformákkal reagáló páciensek kezelése során – olvasható a galéria hátteréről szóló összegzésben.
    Az OPNI ismertetése szerint a kapcsolat felvétele a mentális zavarban szenvedők és a "többségi társadalom között" elengedhetetlen ahhoz, hogy változzék a pszichiátriai betegekről kialakult kép. Ugyanakkor az alkotás folyamata, a sikerélmény a személyiségfejlődés, a sikeres rehabilitáció egyik katalizátora lehet.
    Az OPNI-ban működő művészetterápiás műhelyekben az alkotók évek óta hivatásos képző- és iparművészek által vezetett foglalkozásokon fejleszthették képességeiket például a festészet, a grafika, a textil- és a kerámiakészítés terén.
    A galériában kiállított alkotásokat a művészetterápiás foglalkozások vezetőiből álló művészeti tanács választotta ki, az üzemeltetésben pedig a terápiában előrehaladott betegek is részt vettek.
    A galériában 2004. szeptemberi megnyitása óta 1200-nál több festményt és kisplasztikát állítottak ki, 15 tárlatát több mint 15 ezren látták.  
    "A Tárt Kapu Galéria a mai napon, 2007. július 10-én egyelőre zárja kapuit" – írják az OPNI közleményében, hozzátéve, hogy jelenleg is dolgoznak a művészetterápiás tevékenység és a galéria jövőbeni helyszínének kiválasztásán.

www.uno.hu