Becsöngettek a kerület iskoláiban is

81
Láng Zsolt évnyitó beszédében elmondta, hogy ezúttal nem csak az önkormányzat járult hozzá az iskola szépüléséhez, hanem a szülők anyagi és erkölcsi hozzájárulásával valósult meg a játszótérfejlesztés és a tantermek felújítása. Kiemelte, hogy az iskola Zöldprogramja minden eddiginél fontosabb és egyre inkább aktuális, a fenntartható fejlődés és környezetünk megóvása a mi nemzedékünk után a jövő generációjának is feladata lesz. Az elmúlt években indult el az a felújítási folyamat, amelynek során az önkormányzat jelentős pénzügyi támogatásával nyolc tanterem és szertár kapott korszerű nyílászárókat, padlóburkolatot, világítást, vakolat-felújítást, az iskola udvarát parkosították. Azonban a gyerekek nagyon hiányolták a szabadtéri játékokat, kerékpártárolót. Az álom a nyár folyamán valósággá vált: a remetés diákokat egy korszerű játszótér várta az első iskolai napon. A játszótér terveit az egyik szülő munkahelye biztosította térítésmentesen, a kivitelező pedig kifogástalan minőségben telepítette az Olaszországból érkezett mozgásfejlesztő játékokat.
Az intézmény ezen kívül egy tanterem és szertár felújításával is szépült, valamint a táncoktatást szolgáló „tükrös terem” festésével lett kulturáltabb az új tanévre. A táncoktatás céljait szolgáló terem közel egymillió forintos felújítását a szülők adományiból a Zöld Iskoláért Alapítvány fizette, és a Kiss Magánzenede is hozzájárult. Berkes Anna igazgató elmondta, hogy nemcsak külsejében újult meg az iskola: – Intézményünkben évek óta zajló átfogó szakmai fejlesztés is fontos állomásához érkezett: idén az első és az ötödik évfolyamon teljesen új, korszerű pedagógiai programot vezetnek be.
Az Újlaki Általános Iskola évnyitó ünnepségen Gábor Áron igazgató hangsúlyozta, hogy a 220 éves múltra visszatekintő iskolában idén is közös akarattal munkálkodnak azon, hogy a régi hagyományokkal rendelkező, sajátos arculatú, de modern szellemiséget képviselő intézmény jó hírét tovább öregbítsék.
Az iskolában a nyár folyamán korszerűsítették a fűtést, befejeződött az ablakcsere program, és épült egy vadonatúj játszótér is, amelyet ünnepélyes keretek között Ötvös Zoltán a Művelődési Iroda vezetője, valamint Riczkó Andrea önkormányzati képviselő avatott fel.
A képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy amíg a mai nehéz időkben sok településen iskolákat vonnak össze, vagy zárnak be, az II. kerület idén 210 milliót fordított az oktatási és nevelési intézmények fenntartására, építésére. Az iskolában eddig nem volt játszótér. A most közel 10 millió forintból megvalósult játszóudvaron ütéscsillapító gumitéglaburkolatot helyeztek el, amelyen mászóvár csúszda, homokozó és rugós hintajátékok és kosárlabdapalánk várj a gyerekeket.