Becsengettek

91

Szeptember elsején kerületünk iskolái is megnyitották kapuikat. A diákok valószínűleg vegyes érzelmekkel várták a tanévnyitót. Sajnálták, hogy vége a vakációnak, de izgalommal néztek az új tanév új kihívásai elé, és főleg, örültek egymásnak, a rég nem látott osztálytársaknak. A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak még több okuk volt az örömre, hiszen a tanévnyitóval egy időben – látványos bemutatóval egybekötve – avatták fel az iskola újonnan kialakított tornaszobáját.

Az iskola diákjait, pedagógusait, valamint a vendégeket – köztük Láng Zsolt polgármestert, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkárt, Fábián Lászlót, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatóját, Tóth Lászlót, a Magyar Judo Szövetség elnökét, Hajnissné Anda Évát, a II. kerületi tankerület igazgatóját és Ötvös Zoltánt, a Művelődési Iroda vezetőjét – Makovecz Éva, az iskola igazgatója köszöntötte. Szomorú kötelességének eleget téve elmondta azt is, hogy a napokban elhunyt az iskola névadójának lánya, Csik Katalin.
Láng Zsolt beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a MOB és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően létesült az új tornaszoba, így az iskolában már négy helyszínen zajlik testedzés, és lehetővé válik a mindennapos testmozgás a 780 fős tanulóifjúság számára. Az új terem elsősorban dzsúdó edzések helyszínéül szolgál, a cselgáncsszőnyeget, a tatamit a Magyar Judo Szövetség ajánlotta fel. A beruházás összesen 34 millió forintba került, amelyből 16,5 millió forintot a MOB, 17,5 millió forintot a II. Kerületi Önkormányzat fizetett.
A polgármester külön köszöntötte az iskola nyugdíjas testnevelőjét, Dorogi Lászlót, aki az új létesítmény névadója lett. Ő hozta létre a Csik DSE judo szakosztályát és írta meg a dzsúdótantervet. Köszöntője végén Láng Zsolt mindenkinek azt kívánta, hogy találja meg örömét a tanulásban, illetve választott hivatásában, és hogy a jövőben is sok alkalom adódjon a közös ünneplésre.
Mindenkinek, de különösen a gyerekeknek fontos a rendszeres testedzés, ami az egészséges életmód elengedhetetlen része – ehhez az önkormányzat új tornatermek, iskolai és szabadidős sportpályák kialakításával járul hozzá. A Csik iskolában a sportnak, a testnevelésnek kiemelt szerepe van, egyedül itt működik kerületünkben élsportoló osztály – 1987. szeptember 1-jén indult először speciális sportosztály –, ahol a magyar sportélet számos kiváló alakja tanult. A riói olimpián is több volt Csik-diák képviselhette Magyarországot: Bor Barna cselgáncsozó, aki már harmadszor lehetett tagja az olimpiai csapatnak, mellette Czeiner Benjámin (kajak-kenu), Csabai Dóra (vízilabda), Kormos Villő (műugrás), Papp Márk és Risztov Éva (úszás).
Az elmúlt évtized fontosabb sportberuházásai: A II. Kerületi Önkormányzat az elmúlt tíz évben összesen 11 iskolában alakított ki műfüves sportpályát. Felújíttatta a Kolozsvári Tamás utcai sportpályát és a Marczibányi Sportcentrumot, emellett megépíttette a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpontot. A Vérhalom téren öntöttgumi-borítású futókört alakítottak ki, és új gumiburkolattal látták el a Vérhalom téri, az Üstökös utcai, a Papkerti és a Gárdonyi Géza úti sportpályát. A Mechwart ligetben, a Fenyves parkban, a Pokorny Sport- és Szabadidő Központban, valamint Közösségi Terén, továbbá a Zöld lomb és a Pitypang utca sarkán összesen négy kültéri fitneszparkot, illeteve egy kültéri edzőpályát (street workout) hoztak létre. Az önkormányzat évi 1,2 millió forintot költ az iskolai műfüves pályák és 4,5 milliót a sportközpontok műfüves pályáinak karbantartására.