Az ország első mobil bölcsődéje

70

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete által 2008. január 31-én elfogadott Kerületi Közoktatási Intézkedési Tervének feladatai között kiemelten nagy hangsúlyt fektetett a gyermeklétszám növekedése miatt szükségessé váló óvodai és bölcsődei fejlesztések kérdésére. Ezért szükséges volt egy olyan lehetőség megteremtése, amely konkrét cselekvést és ezzel együtt anyagi ráfordítást igényelt.

A KSH adatai szerint évek óta nő a születések száma a II. kerületben, az Önkormányzat pedig a bölcsődei és óvodai férőhelyek folyamatos bővítésével igyekszik kielégíteni a jelentkező igényeket. A kerület vezetése tisztában van azzal, hogy a II. kerület egyik legsúlyosabb gondja a férőhelyhiány. Budapest első mobil óvodáját 2008-ban adták át a Kolozsvári Utcai Óvoda tagóvodájaként működő Hűvösvölgyi út 209. szám alatt található óvoda kertjében, az elmúlt években pedig több óvoda került bővítésre.

Mivel egyre nagyobb szükség van férőhelyekre, fél éven belül már a második bölcsődét sikerül átadni a kerületi gyermekeknek. A most felavatásra kerülő, hatvan gyermek gondozására alkalmas intézménnyel az Önkormányzat egy év alatt másfélszeresére növelte a férőhelyeket.

 

Korábban 4 bölcsőde fogadta a gyerekeket 230 férőhellyel. A tavaly átadott ötödik, a Budagyöngye bölcsőde 80 gyermek ellátását tette lehetővé, ez a most átadásra kerülő új intézmény újabb 60 gyermek ellátását biztosítja. Így egy év alatt egyedülálló módon másfélszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma.

A most átadásra kerülő új mobil bölcsőde felállításához és a beüzemeléséhez szükséges 210 millió forintot a II. kerületi Önkormányzat saját forrásból biztosította. A mobil szerkezetű bölcsőde, egy több mint 2000 m2-es bozótos helyén került kialakításra. A 47 konténerből álló, hat csoportszobával rendelkező 684 m2-es épület mostantól betöltheti célját, fogadhatja a II. kerületi gyermekeket.

 

Az Önkormányzat vezetése bízik abban, hogy a közeljövőben jelentősen csökkenni fog a „várólistára” kerülő gyermekek száma, hiszen a II. kerületi Önkormányzat fontos küldetésének tekinti a családok segítését, a társadalmi igényekre való gyors reagálást, a fiatal édesanyák munkába állásának segítését.

 

Hivatkozások:

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/01/17/Budapesti_Regionalis_Hirado_2011_februar_1_16_40.aspx

http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=11961

http://www.echotv.hu/index.php?akt_menu=16&r_id=&hir_id=237580

http://www.mno.hu/portal/763083

http://inforadio.hu/hirek/belfold/budapest/hir-410280

http://www.fn.hu//belfold/20110201/mobilbolcsodet_avattak_budapesten/

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=360835