Az energiatakarékosság jegyében

75

Felavatták és tesztelték is a Lövőház utca és a Margit körút sarkára állított első budapesti intelligens közvilágítási oszlopot november 12-én délelőtt. Az elektromos meghajtású, zöld rendszámos autók ingyen parkolhatnak kerületünkben.

Az eseményen többek között Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke, és Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója vett részt. 

A főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál elhelyezett intelligens közvilágítási oszlop a világításon túl elektromos autótöltő készülékként üzemel, ingyenes WiFi szolgáltatást nyújt, valamint a rendőrséggel összekötött vészjelző berendezés és biztonsági térfigyelő kamera is tartozik hozzá. A sajtótájékoztatón kipróbálták a kamerába épített berendezéseket: az esemény résztvevői elektromos autót töltöttek, WiFi-t használtak, és a vészjelző berendezést is tesztelték. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az oszlopban található kamera tovább növeli a városrész biztonságát. A polgármester beszélt arról is, hogy a kezdetektől fontosnak tartja és támogatja az energiatakarékos technikai megoldások alkalmazását. Bejelentette, hogy az intelligens oszlop felavatása alkalmából, november 12-től ingyenesen parkolhatnak az elektromos meghajtású, zöld rendszámmal megkülönböztetett autók a II. kerületben. 

Az oszlopon lévő kamera a II. kerület 50. térfigyelő kamerája. A II. Kerületi Önkormányzat térfigyelő kamera-hálózatában összesen 31 darab rögzített kamera működik, a Polgármesteri Hivatal Városrendészeti és Környezetvédelmi Irodája 18 darab mobil kamerával is rendelkezik. Évente közel 15 000 riasztás történik a kamerák képei alapján.

A sajtótájékoztatón Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy a II. Kerületi Önkormányzat beruházásai a korszerű hőtechnikai követelményeknek felelnek meg. Ez általában a külső falak utólagos hőszigetelését, korszerű nyílászárók beépítését és a fűtési rendszer korszerűsítését jelenti. Ilyen nagyobb beruházás volt a Szemlőhegy utcai óvoda nemrég átadott, új épületének a kialakítása: az intézmény az ország egyik legmodernebb és leggazdaságosabban üzemeltethető óvodaépülete lett. 1,2 milliárd forintos beruházás volt a Fillér utcai Általános Iskola energetikai felújítása és bővítése. Az elmúlt években készült el a Labanc utcai és a Budakeszi úti óvodák felújítása, a Hidegkúti Mentőállomás építése, a Hidegkúti Rendészeti Központ kialakítása, a Törökvész úti bölcsőde bővítése és korszerűsítése, az Értelmi Fogyatékosok Nappali Otthona, vagy a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ kialakítása. 

A Polgármesteri Hivatal szintén sokat spórol az energiatakarékosság jegyében. A hivatal intézményeiben az irodai világítást – a hagyományos fénycsöves technológia mellett – évek óta kompakt világítási technológiával biztosítják. Az irodai eszközök beszerzésének gyakorlatánál is az energiatakarékosság figyelembe vétele a jellemző: az utóbbi két évben a hagyományos számítógépek helyett mini desktop gépeket vásárolt a hivatal, amivel közel negyedére csökkent az energiafelhasználás. Az országban az első önkormányzatként rendelt hivatalunk ilyen gépeket. Jelentős energia-megtakarítást jelentett az elavult számítógépes monitorok LCD-re és TFT-re való cseréje is.

 

Hivatkozások:

Wi-fi is van az intelligens közvilágítási oszlopon – olvasható az Info Rádió honlapján

Okosvillanyoszlopról tölthetők a pesti elektromos autók – olvasható a vezess.hu portálon

Átadták a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát – adta hírül a Magyar Hírlap

Már intelligens közvilágítási oszlopa is van Budapestnek – közölte a hírt a Menedzsment Fórum

Zöld rendszám: ingyen parkolhatnak a II. kerületben – olvasható az origo.hu-n

Egyes autók ingyen parkolhatnak a II. kerületben – címmel jelent meg a cikk a HVG portálján

Átadták az okoslámpaoszlopokat Budapesten – olvasható a Magyar Nemzet portálján

Ingyen parkolhatnak a zöldrendszámos autók a II. kerületben – írja az index.hu

Zöld rendszáma van? Ingyen parkolhat! – adta hírül a portfolio.hu

Ingyen parkolást kínálnak a zöld autóknak – tájékoztat a Világgazdaság honlapja

Így parkolhatsz ingyen a II. kerületben – címmel jelent meg cikk a Blikk.hu-n 

Ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók a II. kerületben – olvasható az Esti Hírlap portálján