Az egészségügy ünnepelt

591

Július elsején, Semmelweis Ignác születésének napján tartják országszerte a magyar egészségügy ünnepét. Ebből az alkalomból a II. kerület vezetői és egészségügyi dolgozói idén is együtt ünnepeltek a Kapás utcai rendelőintézetben.

Legnagyobb kincsünk az egészség – így legnagyobb megbecsülésünk is az orvosokat, az egészségügyi dolgozókat illeti. Július elsején, Semmelweis Ignác születésének napján tartják országszerte a magyar egészségügy ünnepét. Ebből az alkalomból a II. kerület vezetői és egészségügyi dolgozói a sokéves hagyományt követve idén is együtt ünnepeltek a Kapás utcai rendelőintézetben. A színvonalas műsor mellett az ágazat legkiválóbb dolgozói kitüntetésben részesültek, illetve az intézet minden munkatársa külön anyagi juttatást is kapott a fenntartó II. Kerületi Önkormányzat jóvoltából.

A műsor megálmodója, rendezője, szervezője és háziasszonya a 2010-ben II. Kerületért Emlékéremmel kitüntetett reumatológus főorvos, dr. Törös Edit volt, aki Semmelweis Ignác születésének és doktorrá avatásának körülményeit idézte fel, az intézmény főigazgatója, dr. Polák László pedig a legnagyobb magyar orvos elévülhetetlen érdemeiről beszélt. Az eseményen részt vett Láng Zsolt polgármester, Dankó Virág alpolgármester, Szalai Tibor jegyző, Vargáné Luketics Gabriella, az önkormányzat Humánszolgáltatási Igazgatóságának vezetője és Riczkó Andrea önkormányzati képviselő. A polgármester első szavaival köszönetet mondott az ünnepség megszervezéséért, amely, mint mondta, egy békés órára kiszakítja a résztvevőket a hétköznapok sokszor embert próbáló munkájából. Mint kifejtette, a mindennapokat az mérgezi meg, hogy az emberek hajlamosak csak a rosszat észrevenni, holott sok jó dolog is történik, és sok mindenért lehetne mindennap hálát adni. Az egészségügyi szolgálatot a kerület egyik legfontosabb intézményének nevezte, ahol több mint háromszáz ember dolgozik, és – tette hozzá – nagyon fontosnak tartja, hogy itt is, ahogy a polgármesteri hivatalban és a többi önkormányzati intézetben is emberi hangon, empatikusan, odafigyelve forduljanak az ügyeiket-bajaikat intézni kívánókhoz. Gondolatait Diósszilágyi Sámuel egykori tüdő- és belgyógyász, röntgen szakorvos szavaival zárta: „A szervezet problémáit nem mindig lehet csak recepttel megoldani”.

Dr. Törös Editről köztudomású, hogy nemcsak kiváló orvos, hanem kulturális és jótékonysági rendezvények megszervezésében is páratlan. Évente kétszer, a nyári Semmel­weis-napon és télen, az adventi időszakban olyan művészeket hoz el a rendelőintézet könyvtárszobájába, akik a világ leghíresebb színpadain is fellépnek.

Járdányi Gergely Liszt Ferenc-díjas nagybőgőművész és Mohai Gábor Radnóti- és Kazinczy-díjas előadóművész visszatérő vendégei ezeknek az alkalmaknak, és a mostani ünnepségen is elvarázsolták a közönséget. Először köszönthettük a Kapásban a Magyar Állami Operaház aranygyűrűs, Bartók–Pászthory-díjas operaénekesét, Laczó Andrást és az őt kísérő Sztankovics Béla gitárművészt, akik egy nyáridéző, vidám kis műsorral köszönték meg az orvosok és ápolók áldozatos munkáját. A sztárfellépők mellett Törös főorvos asszony minden alkalommal fiatal tehetségeknek is lehetőséget biztosít a bemutatkozásra. Idén Kóta Vilmos kürtművésszel és a Weiner Leó Zeneművészeti Iskola tizenhét éves díjnyertes cselló tanszakos növendékével, Balázs Emmával ismerkedhetett meg a közönség. Semmelweis Ignácot az anyák megmentőjeként ismeri ma a világ, ezért a Semmel­weis-napi ünnepségen minden évben köszöntik azokat az egészségügyben dolgozó édesanyákat és nagymamákat, akik két, teljes embert kívánó hivatásban is helyt állnak.

A rendezvény az Egészségügyi Szolgálat kiemelkedően teljesítő dolgozóinak elismerésére is alkalmat teremtett. Polgármesteri dicséretet idén dr. Barta Irén biológus kapott. Az Egészségért cím orvosi fokozatát dr. Füzy Judit tüdőgyógyász, szakdolgozói fokozatát pedig Katona Tünde, a röntgen részleg vezető asszisztense vehette át. Dr. Kisfalvi Csilla sebészorvos a főigazgatói dicséret első, Szanatiné Varga Viktória, a tüdőgondozó részleg vezető asszisztense a második, Cseplye István gépkocsivezető pedig a harmadik fokozatában részesült. Idén vehette át aranydiplomáját dr. Herner Zsuzsanna fogszakorvos, akinek öt évtizedes munkáját a Törös Alapítvány 2011 nevében Törös Edit köszönte meg. Ezután Polák László köszöntötte azt a három munkatársat, aki ötven éve dolgozik folyamatosan közszolgálatban, az egészségügyben: dr. Herner Zsuzsanna fogszakorvost, dr. Mészáros Katalin fogszabályozó szakorvost és dr. Füzesséry Judit neurológus főorvost.