Az ajtó a mozikban

62

Ma kerül a mozikba a Szabó Magda regényéből készült film. Az alkotók március 6-án a környék lakóinak rendeztek vetítést. A március 7-i díszbemutató vendége az Oscar-díjas angol színésznő, Helen Mirren volt.

Szabó Magda egyik legszebb és legfontosabb regénye ezer szállal kötődik a II. kerülethez. Az önéletrajzi ihletésű mű a pasaréti Júlia utcában játszódik, ahol Szabó Magda és a regénybeli Emerenc, vagyis Mariska (az írónő házvezetőnője) is élt. A film rendezője, Szabó István Pasaréten, a Lotz Károly utcában találta meg azt a hangulatot, helyszínt, amely véleménye szerint a leginkább illett a két különleges főszereplő történetéhez:
– Elnézést kérek a Júlia utca lakóitól – fogalmazott az Oscar-díjas rendező azon a filmvetítésen, amelyet a produkció szervezett március 6-án a pasaréti lakók számára. – A Lotz Károly utca jobban kifejezte azt a valóságtól kicsit megemelt hangulatot, amely a regényt és a filmet is jellemzi.

Hábermann Jenő, a film producere elmondta, külön köszönettel tartoznak a Lotz Károly utca lakóinak, akik hallatlan türelemmel viselték a forgatással járó felfordulást és kényelmetlenségeket.
Március 7-én este az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották Az ajtó díszbemutatóját, amelyre hazánkba érkezett a film egyik főszereplője, az Emerencet alakító Helen Mirren. A Szabó Magdát megformáló Martina Gedeck németországi színházi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen, de a film vetítésének kezdete előtt néhány perccel sms-t küldött Szabó Istvánnak, amelyben sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehetet ott a bemutatón.

A film létrejöttében fontos szerepe volt a II. Kerületi Önkormányzatnak. Láng Zsolt polgármester a március 7-i díszbemutatón elmondta, örömmel támogatta a produkció megvalósulását.
– Szabó Magda kerületünk díszpolgára, Szabó István világhírű filmrendezőnk és nem utolsó sorban az egyik legkedvesebb regényem Az ajtó – sorolta az érveit a polgármester, mikor azt kérdeztük tőle, miért tartotta fontosnak a film megvalósulását. – Kötelességemnek éreztem, hogy mindent elkövessek annak érdekében, hogy ebből a nagyszerű könyvből olyan film szülessen, amely sok emberhez eljuttathatja az eredeti mű alapgondolatait az emberségről, a hűségről és a szeretetről. Megtiszteltetés volt számomra, hogy a II. kerületben, Pasaréten, az írónő lakóhelyéhez közel találták meg a film ideális helyszínét az alkotók – tette hozzá Láng Zsolt.
A díszbemutatóval tartott sajtótájékoztatón Hellen Mirren elmondta:  Emerenc megformálására készülve több könyvet is elolvasott a II. világháborúról  és a holokausztról, hogy „emlékeztessem magamat a dolog súlyára, és annak a generációnak a szenvedésére, ami sajnos éppen eltűnőben van”. A félig orosz származású 66 éves művésznő nem először járt Budapesten, amelyet nagyon szeret, mert sok benne a könyvesbolt, mert fantasztikusak a fürdői, jó borokat lehet inni, és nagyon sok barátja lett a filmforgatás alatt.

– Én megígértem Szabó Magdának, hogy el fog készülni a film Az ajtóról – mesélte Hábermann Jenő. – Teljesült az ígéretem, de ehhez az is kellett, hogy Magda vigyázzon ránk ott fenn.

 

Hivatkozások:

Bemutatták Szabó István új filmjét az Urániában – a hvg.hu cikke

Az Index.hu portálon megjelent cikk

Az origo.hu portálján megjelent képek a díszbemutatóról

Éjjel kinyílt a titokzatos Ajtó – a kulturpart.hu oldalán megjelent cikk

„Magyartól vedd a magyart” portálon megjelent hír

 A TV2 Tények műsorának riportja – Oscar-díjasok Budapesten címmel