Az 1848-49-es forradalomra emlékeztünk

73

Önkormányzatunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulóján a Gábor Áron-emlékműnél tartotta központi ünnepségét március 15-én délelőtt. A megemlékezés a honvéd hagyományőrzők díszsortüzével vette kezdetét, majd Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész szavalta el Petőfi Sándor: A magyar nemzet című művét. 

Láng Zsolt polgármester ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a nemzeti függetlenség, a szabadság ma már valóság, 1848 pedig olyan példa, amely a hazaszeretetet a magyarság életében erkölcsi kategóriává emelte. – 1848 megtanított rá, hogy nagy jelentőségű kérdésekben csak a nemzet egysége hozhat valódi, tartós megoldást. A reformnemzedék példáját tekintve ma sem feledhetjük: a társadalomban zajló viták bármilyen szenvedélyesek, indulatosak is, öncélúak sosem lehetnek, és csak felelősséggel viselt, jobbító szándékból fakadhatnak. Mindannyiunk felelőssége, hogy napjaink szabad polgársága értse és átérezze, miért küzdöttek elődeink, és nem hagyhatjuk, hogy példájuk halványuljon. A polgármester a több száz ünneplő előtt kiemelte: városrészünkben különösen szép a tavasz, és a természet megújulásának ünnepe immár hagyományosan összeforr a március 15-i megemlékezésekkel. – Sokéves tradíció, hogy március 15-én városrészünk polgárai közül sokan eljönnek a legendás ágyúöntő és tüzértiszt, Gábor Áron emlékhelyéhez, hogy kifejezzék: nem hagyják halványulni a forradalom eszméit és nem hagyják feledésbe veszni hőseinek emlékét. Ugyanakkor külön öröm számomra, hogy a kerületi rendezvények és megemlékezések – nagy elődeink emlékéhez méltóan – mindig szűkebb lakóközösségünk összetartozását is kifejezik.

Az eseményen közreműködött a népdalcsokorral fellépő Bertalan Márton, a Kodály Zoltán Ének Zenei Általános Iskola diákja, illetve a Duna Művészegyüttes a Magyar Táncrapszódia című előadásával.