Átadták az idei Klebelsberg-díjat

110

Klebelsberg-díj alapításáról a II. Kerületi Önkormányzat Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzata 1992-ben döntött. Az elismerést minden évben a pesthidegkúti közélet egy-egy kiemelkedő alakja kapja, akiknek élete és munkássága példaként állítható.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester október 31-én, a pesthidegkúti evangélikus templomban a reformáció 500. évfordulóján tartott ünnepi istentiszteleten jelentette be, hogy az idei Klebelsberg-díjat Kovács Gergely református és Fodor Viktor evangélikus lelkipásztor kapja megosztva.

A díjátadó gálát november 17-én tartották a Klebelsberg Kultúrkúriában, ami egyben a Klebelsberg Kuno Hét kiemelt eseménye is volt. A megjelenteket Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály miniszter, országgyűlési képviselő köszöntötte. Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrész elöljárója méltatta az idei díjazottakat. Mint laudációjában kiemelte: „Fodor Viktor Hidegkúton, a városrész egészének lelki életében, saját egyházközségében és a különböző felekezetek egymáshoz kapcsolódó életében is igazi közösségépítő személyiség, főként azzal, hogy Krisztus Urunkhoz terelget mindannyiunkat.”

Kovács Gergely, aki a Pesthidegkúti Református Gyülekezet lelkipásztora „energikus egyéniségével összefogja és vezeti a Hidegkúti úti gyülekezet református híveit, akinek lelkészi kvalitása és odaadó munkássága elismerést ébreszt hívő és nem hívő emberben egyaránt. Tizenkét év alatt valódi lelki vezetővé vált, akinek hite és példamutatása erősíti a pesthidegkúti református közösséget.” – emelte ki Csabai Péter méltatásában.

A Klebelsbergi örökségért szakmai nap keretében mutatták be a felújított Klebelsberg-kastélyban az András a szolgalegény és az ifjú Klebelsberg gróf című kötetet, majd az érdeklődők megtekinthették Klebelsberg Kuno egykori íróasztalát a volt miniszter patinás könyvtárszobájában. Az eredeti állapotú bútordarabot a pusztulófélben lévő kastélyból az utolsó pillanatban sikerült a Magyar Nemzeti Múzeumba menteni, ahol az eszmei értékénél fogva az intézmény állandó kiállítási tárgyai közé került.

Az ünnepi program keretében pesthidegkúti iskolák vezetői és diákjai, valamint civil szervezetek képviselői mellett Láng Zsolt polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és országgyűlési képviselő is megkoszorúzta az egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter szobrát a Klebelsberg Kultúrkúriában.

 

Hivatkozások:

Klebelsberg-díjakat adtak át Pesthidegkúton – olvasható a kormany.hu oldalán 

„Klebelsberg Kuno eredményei önmagukért szólnak” – írja az OrientPress Hírügynökség

A díjátadó gála mozgóképes összeállítása