Átadták a KSH Könyvtár új olvasótermét

62

Felavatták a KSH Könyvtár bel-budai városrészközpont funkcióbővítő rehabilitációjának részeként megújult olvasótermét, amelyet Bibó Istvánról neveztek el. A könyvtárból október 1-jétől bárki kölcsönözhet.

A KSH Könyvtár új olvasótermének avatását szeptember 27-én tartották. Az eseményen az önkormányzat képviseletében részt vett Láng Zsolt polgármester, valamint ifjabb Bibó István. A polgármester mellett ünnepi beszédet mondott Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, Nemes Erzsébet, a KSH Könyvtár főigazgatója, valamint Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Kodály Zoltán Ének-zenei iskola diákjai.

A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár eddig is nyitva állt a nagyközönség előtt, októbertől azonban nem csak helyben olvasni, hanem kölcsönözni is lehet a gazdag gyűjteményből. A mintegy nyolcszázötvenezer dokumentumot őrző szakkönyvtár 1897-től – hasonlóan az Országos Széchényi Könyvtárhoz – a Magyarországon megjelent könyvekből és folyóiratokból köteles példányt kap, így polcain minden megtalálható, amit olvasni érdemes, de ha igény van rá, könyvtárközi kölcsönzéssel akár külföldről is beszerzik a szakkönyvet. A beiratkozást követően bárki ingyenesen veheti igénybe az intézmény szolgáltatásait.

A KSH Könyvtár csatlakozott az önkormányzat bel-budai városrészközpontot átalakító programjához. A számos beruházás között nem csak a patinás épület előtti burkolat újult meg, hanem egy új olvasótermet is kialakítottak. A modern, légkondicionált helyiség mintegy tizenkétezer kötetnek és megannyi folyóiratnak ad helyet.

Talán kevesen gondolnák, hogy a hosszas utazás helyett akár a II. kerület szívében fekvő Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Könyvtárat lehet választani, ha ritkán beszerezhető vagy speciális szakkönyvre van szükség. Október 1-jétől pedig nemcsak olvasni, hanem kölcsönözni is lehet. A szépirodalmi művektől az egyetemi tanulmányokhoz szükséges szakanyagokig bármilyen kötet vagy folyóirat beszerezhető a könyvtárban és az Országos Dokumentumellátó Rendszer tagjaként pedig gyakorlatilag bármilyen kiadvány elérhető az intézményen keresztül.

Európában a legrégebbi és legnagyobb állományú statisztikai gyűjteménnyel rendelkezik a szakkönyvtár, 1897-től pedig már minden, Magyarországon megjelenő kiadványból köteles példányt kapnak, ugyanúgy, mint az Országos Széchényi Könyvtár. Jelenleg a dokumentumok rekatalogizálásán dolgoznak, és már ma is félmillió dokumentumot tartalmaz az adatbázis, amely bekerül a Magyar Országos Közös Katalógusba.

A helyhiány alapos okot adott a könyvtár vezetésének arra, hogy csatlakozzon a II. kerületi önkormányzat bel-budai városrészközpontot átalakító programjához, amelynek keretében díszburkolatot kapott a könyvtár előtti járda, megújult az épület előtti tér és a szomszédos Mechwart liget parkja. A könyvtár számára a legfontosabb fejlesztés az új olvasóterem kialakítása volt, mert kevés volt a tér és az olvasókat is a XXI. század elvárásainak megfelelő körülmények között szeretnék fogadni.

Az olvasótermet egy régi raktárból alakították át. A légkondicionált helyiség mintegy tizenkétezer kötetnek és számtalan folyóiratnak ad helyet, és a kölcsönzés is itt zajlik. A könyvtárban bíznak abban, hogy a valódi közösségi tér alakult ki. Idővel egy gyermeksarkot szeretnének kialakítani a különböző rendezvényekre is alkalmas teremben. Az önkormányzattal közösen elnyert pályázati forrásból kialakított terem Bibó István nevét viseli. A nagy formátumú jog- és politikaelméleti tudós az 1956-os forradalomban betöltött szerepe miatt kapott börtönbüntetését követően nyolc éven át, egészen nyugdíjazásáig a könyvtárban dolgozott. Az intézmény ugyanakkor a belső emigráció egyik menedékeként is szolgált.

Aki a beiratkozás mellett dönt, ingyenesen igénybe veheti a KSH Könyvtár szolgáltatásait, hazaviheti a kölcsönözhető könyveket, használhatja az olvasótermet és az internetet. Egy évre 2500 forint az egyszeri beiratkozási díj, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 forint, 70 év felett ingyenes. A napijegy 600 forint. Más könyvtárakhoz képest első alkalommal talán szokatlan, hogy biztonsági szolgálat lépteti be a látogatókat, de a statisztikai hivatal előírásai miatt a személyi okmányokat is mindig vigyünk magunkkal.

(1024 Budapest, Keleti Károly utca 5., telefon: 345-6036, 345-6390)

 

 

Hivatkozások:

http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=306520

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-381958

http://www.orientpress.hu/72341/RSS