Átadták a Hidegkúti Rendészeti Központot

66

Pintér Sándor belügyminiszter és Láng Zsolt polgármester avatta fel a központot, ahonnan a környéken működő térfigyelő-rendszert is irányítják. Az új intézmény 24 órás ügyelettel áll a hidegkútiak rendelkezésére.

A Pesthidegkúton élők régi vágya vált valóra december 4-én, amikor átadták a Rezeda utca 10. szám alatti Hidegkúti Rendészeti Központot. A városrészben élők évtizedek óta várták, a II. Kerületi Önkormányzat pedig évek óta készült arra, hogy Hidegkúton állandó legyen a rendőri és közterület-felügyelői jelenlét. Az önkormányzat beruházásában felépült létesítményben a Városrendészet közterület-felügyelői, a II. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai, valamint a Budapest II. Kerület Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület és a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Egyesület polgárőrei látnak el 24 órás szolgálatot. Az ügyeletesek a hidegkúti térfigyelő-rendszer képeit is folyamatosan figyelik.

A rendészeti központot Pintér Sándor belügyminiszter és Láng Zsolt polgármester adta át a hidegkútiaknak. A polgármester beszédében azt hangsúlyozta, hogy a 17 ezer lelket számláló városrészben nagy szükség van az állandó rendőri jelenlétre.

– A mai napon azonban nemcsak az új központ megnyitását ünnepeljük, hanem azt a példaértékű összefogást is, amelynek révén új szolgáltatásokkal erősíthetjük az itt élők biztonságérzetét. Önkormányzatunk közel 65 millió forintos támogatásából újult meg és kapott új funkciót a Rezeda utcai épület, ahol kerületi rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök közösen teljesítenek szolgálatot – a nap 24 órájában állnak a hidegkútiak rendelkezésére.

Mint azt Láng Zsolt polgármester kiemelte: az önkormányzat az elmúlt hat évben különösen fontosnak tartotta a köz- és életbiztonságért dolgozó szervezetek támogatását.

Pesthidegkúton két és fél évvel ezelőtt felavattuk a Máriaremetei úton a mentőállomást. Akkor az Országos Mentőszolgálattal, most pedig a rendőri szervekkel és a polgárőr szervezettekkel fogtunk össze – tette hozzá Láng Zsolt.

– A kormány egyik kiemelt célja volt, hogy a közrendet, a közbiztonságot lényegesen jobb állapotba hozzuk, mint korábban volt – emelte ki Pintér Sándor belügyminiszter a központ átadásakor. – Több rendőr lát el utcai szolgálatot, ennek megfelelően az ország különböző részein mind a közbiztonság, mind a szubjektív biztonságérzet javult, ugyanakkor egyértelművé vált számunkra, hogy csak a minisztérium vagy csupán a rendőrség nem tud minden problémát megoldani. Összefogásra van szükség.

A tárcavezető kiemelte, hogy a hatékony összefogást jól példázza a pesthidegkúti épület átadása. Mint mondta: a rendőrség létszámot biztosít a működtetéshez.

– Meggyőződésem, hogy ez az összefogás nagyobb biztonságot fog nyújtani mindenkinek, aki itt lakik, hiszen tudni fogják, hogy a közelükben van egy hely, ahová fordulhatnak, ráadásul kamerarendszer védi a leginkább veszélyeztetett helyeket. 

Az önkormányzati beruházásban elkészült rendészeti központ gyalog is csak pár percre van a forgalmas hidegkúti villamos- és buszvégállomástól, ezért nemcsak a szolgálatot adó szervezeteknek ad helyet az épület, hanem a lakosság számára ügyfélszolgálat is működik falai között. A Hidegkúton élőknek nem kell egy-egy bejelentés vagy feljelentés miatt a Rómer Flóris utcai rendőrkapitányságra menniük, mert a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében hétköznap 8–16 óra között helyben is intézhetnek rendőrségi ügyeiket.

A központban a Városrendészet közterület-felügyelői 0–24 órás ügyeletet látnak el, e mellett ügyfélszolgálati időben – hétfő: 13.30-18.00, szerda: 8.00-16.30, péntek: 8.00-11.30 – tájékoztatást adnak a közterületet érintő és szabálysértési ügyekben, illetve a Rezeda utcában közterület-foglalási engedélyt is lehet kérelmezni. A folyamatos hatósági és polgárőri jelenlétnek köszönhetően a járőrök percek alatt eljuthatnak hidegkút bármely szegletébe. A városrészben régóta működő Budapest II. Kerület Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület és a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Egyesülete polgárőrei rendszeres ügyelettel segítik a Városrendészet és a rendőrség munkáját. A Hidegkúti Rendészeti Központ éjjel-nappal elérhető a 274-6073-as telefonszámon. 

A Rezeda utca 10. szám alatt kapott helyet a pesthidegkúti térfigyelő rendszer központja, ahonnan folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a közterületeken elhelyezett kamerák képeit. A forgalmas hidegkúti végállomás környékén, a Bánffy György Emlékparkban és a Máriaremetei bazilika parkjában is több berendezés rögzíti az eseményeket. A központban állandóan figyelik a felvételeket és a mennyiben szükséges, azonnal riasztják a járőröket. Az épületben külön helyiségeket kapott a rendőrőrs, a városrendészet és a polgárőrség. A Rezeda utcai telken parkolóhelyeket alakítottak ki a szolgálati járműveknek és az autóval érkező ügyfeleknek. A helyiségek akadálymentesítettek, az útmutató feliratok Braille-írással is olvashatók, az ügyfélfogadó térből nyílik a mozgássérültek által is használható vizesblokk, melyben pelenkázót is elhelyeztek. 

A Pesthidegkút közbiztonságát szolgáló épületet az ökumené jegyében Esterházy László esperes, a Máriaremetei Bazilika plébánosa, Fodor Viktor evangélikus lelkész, valamint Kovács Gergely, a Pesthidegkúti Református Gyülekezet lelkésze áldotta meg.

A rendőrség képviseletében az ünnepélyes eseményen részt vett Hatala József rendőr altábornagy, országos-rendőrfőkapitány, Tóth Tamás rendőr dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány, Seres Ernő őrnagy, a II. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője. Az avatáson jelen volt Varga Mihály tárca nélküli miniszter, a II. Kerületi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal képviseletében pedig Dankó Virág alpolgármester, Csabai Péter, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat elöljárója, Szalai Tibor jegyző, Vajthó Gábor, a Városrendészeti és Környezetvédelmi Iroda vezetője. Az átadásra eljött Kelemen Zsolt, a Készenléti Szolgálatok Pesthidegkúti Egyesületének, valamint Markos György, a Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesületének vezetője.

 

Hivatkozások:

A kormany.hu portálon megjelent cikk és videó-Átadták a Hidegkúti Rendészeti Központot-címmel

A Fidesz honlapján olvasható hír

A Magyar Nemzet honlapján megjelent hír- Nagyobb biztonságban érezhetik magukat a II. kerületiek címmel

Az Echo TV honlapján olvasható cikk

A Magyar Hírlap honlapján olvasható hír – Átadták a Hidegkúti Rendészeti Központot címmel

Átadták a Hidegkúti Rendészeti Központot címmel jelent meg a hír az MTV Híradó honlapján

A Hír Tv tudósítása- A fővárosban is a „több rendőrt az utcára” elvet követik

A Lánchíd Rádióban 2012.12.05-én elhangzott interjú

A Hidegkúti Kilátó magazinban megjelent cikk – Képernyőn Pesthidegkút címmel