Átadták a felújított Törökvész úti bölcsődét

64

Mikulás napján, december 6-án adták át ünnepélyes keretek között a felújított és kibővített Törökvész úti bölcsődét. Az intézményben immár száz kisgyermek gondozását tudják ellátni.

A beruházásnak köszönhetően az eddig 72 gyermek befogadására alkalmas intézmény mostantól újabb 28 kisgyermek napközbeni gondozását tudja ellátni. Az átadó ünnepségen részt vett Láng Zsolt polgármester, Dankó Virág alpolgármester, Szalai Tibor jegyző, Ötvös Zoltán, az önkormányzat Művelődési Irodájának vezetője, Schanda Tamás önkormányzati képviselő, Tolnayné Falusi Mária, a II. Kerületi Egyesített Bölcsődék vezetője.

A II. kerületben a 2000-es évek elejétől jelentős mértékben nő a lakosság és ezzel együtt születések száma, így jóval több bölcsődei és óvodai férőhelyre van szükség. A II. Kerületi Önkormányzat a társadalmi igénynek megfelelően 2006 óta minden évben bővíti gyermekintézményeiben a férőhelyek számát.

Az ünnepélyes átadó vendégeit Tolnayné Falusi Mária köszöntötte. Láng Zsolt polgármester beszédében kiemelte: amióta létezik önkormányzat, azóta egyik legnagyobb értékének tekinti a kerület intézményhálózatát, különösen a gyermekek oktatását, nevelését, gondozását biztosító intézményeket, amelyeket az önkormányzat minden évben igyekszik bővíteni, korszerűsíteni a családok igényeinek és a modern kor követelményeinek megfelelően. Büszkeségének adott hangot, amiért az önkormányzat úgy tudja – részben európai uniós pályázaton elnyert összegből – finanszírozni beruházásait, hogy nem szorul hitelfelvételre. A polgármester köszönetet mondott a bölcsődék és óvodák munkatársainak szívvel-lélekkel végzett tevékenységükért, valamint a kivitelezőknek a bölcsőde esztétikus és praktikus felújításáért.

A II. Kerületi Önkormányzat 2010-ben és 2012-ben két új bölcsődét adott át a kerületi gyerekeknek. 2010-ben készült el a 80 gyermek befogadására alkalmas Budagyöngye Bölcsőde és Korai Fejlesztő, amely küllemében, illetve szolgáltatási színvonalát tekintve a főváros egyik legkorszerűbb intézménye lett. 2012-ben mobil bölcsőde készült el a Hűvösvölgyben, amely 60 gyermek befogadására alkalmas.

A Törökvész úti bölcsőde felújításának és bővítésének teljes költsége 320 millió forint, amelyből 152 millió forint uniós támogatás. A beruházás során két új szobát alakítottak ki, új főzőkonyhát létesítettek, az épületet teljes körűen akadálymentesítették, önálló és energiatakarékos fűtési, valamint melegvíz-ellátási rendszer építettek ki, elvégezték az épület energetikai korszerűsítését, kibővítették a játszókertet, új játszószerekkel szerelték fel, és a csoportszobákban is új bútorokat használhatnak.

A köszöntőket követően Láng Zsolt néhány bölcsődés kisgyermek segítségével átvágta a nemzeti színű szalagot átadva jelképesen a megszépült épületet ifjú lakóinak. Az ünnepség végén a Mikulás is ellátogatott a megszépült intézménybe, ahol a gyerekeket és a vendégeket is meglepte egy kis ajándékkal.